Sajam seoskog nasleđa i balkanskog agrobiodiverziteta

Regionalni sajam balkanskog agrobiodiverziteta i seoskog nasleđa, peti po redu, održava se u Dimitrovgradu 21. septembra, kada je i praznik Opštine Dimitrovgrad.

Ova tradicionalna manifestacija ima za cilj da promoviše balkanske autohtone rase domaćih životinja, istakne njihov naučni, ekonomski i ekološki značaj i njihovu vezu sa kulturnim nasleđem sela, kao i da podstakne prekograničnu saradnju na planu očuvanja agrobiodiverziteta, seoskog nasleđa i razvoja sela. Naročiti značaj sajma je u pružanju podsticaja lokalnim i regionalnim poljoprivrednicima, kao neposrednim faktorima za očuvanje postojećih genetičkih resursa i tradicionalnog znanja. Sajam će okupiti predstavnike lokalnih udruženja i zadruga, naučnih, obrazovnih i istraživačkih institucija, lokalne i regionalne zanatlije, muzičke folklorne grupe i iznova javnosti predstaviti više od 20 balkanskih autohtonih i retkih rasa.

Ove godine javnosti će biti predstavljen domaći brdski konj, nonius, posavski konj, balkanski magarac, mangulica, moravka, resavka, karakačanska ovca, pirotski, svrljiški, krivovirski, lipski soj pramenke, bardoka, pirotska oplemenjena ovca, balkanska i domaća bela koza, srvljiška kokoš, domaći pastirski psi, kao i egzotične rase domaćih životinja, a posetioci će imati prilike da uživaju u izložbi tradicionalnog zanatstva. Održaće se i takmičenje u narodnom višeboju, pripremi tradicionalnih jela i izabrati najbolji tradicionalni mlečni proizvodi.

Manifestaciju organizuju Opština Dimitrovgrad, Prirodnjačko društvo „Natura Balkanika“ Dimitrovgrad, Zavod za poljoprivredu Pirot, Savez Udruženja odgajivača ovaca i koza Beograd, Regionalni centar za životnu sredinu za centralnu i istočnu Evropu, uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Sajam će biti zvanično otvoren 21. septembra u 12.00 časova, u Sportskom centru „Park“, a ujedno će predstavljati i uvod u obeležavanje Evropskog dana agrobiodiverziteta. („Pregled“)

Pogledajte još