Srednja Evropa dobro mesto za život

PRAG, 18. avgusta 2010. (Beta) - Postkomunistička Srednja Evropa je posle 20 godina tranzicije postala dobro mesto za život, a u gornjoj trećini na listi američkog nedeljnika Njusvik, među zemljama gde se u svetu najbolje živi, našle su i Češka, Poljska i Slovačka.

Među prvih 30 su iz bivše Jugoslavije samo Slovenija - na 24. mestu, ujedno i najbolje rangirana zemlje "nove Evrope", i Hrvatska - na 28. mestu.

Na toj listi 100 zemalja sveta u kojima su analitičari proučavali kvalitet života, nema većine drugih zemalja Zapadnog Balkana - Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, ali Albanija je na listi, na 57. mestu.

Analitičari Njusvika pokušali su na osnovu saznanja o stanju privrede, zdravstva, mogućnosti za sticanje obrazovanja i političke situacije da odgovore na pitanje: Da ste rođeni danas, koja zemlja bi vam dala najviše mogućnosti da živite zdrav, bezbedan život u relativnom blagostanju. Prema toj listi najsrećnije tri zemlje za život na planeti su Finska, Švajcarska i Švedska.

Pogledajte još