SNS pravi paralelne institucije, vlast neposobna

BEOGRAD, 18. avgusta 2010. (Beta) - Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović optužio je u sredu Srpsku naprednu stranku (SNS) da učlanjivanjem sudija stvara paralelne institucije i ugrožava demokratski poredak, a vlast za nesposobnost da to spreči.

"Prelazak 650 sudija u SNS je početak stvaranja paralelnih institucija, a vlast se sakrila iza sudija i tužilaca, nemoćna da reši probleme. Potreban nam je sistem, a sistema nema ako se predsednik (Boris Tadić) bavi Dimitrovgradom, premijer (Mirko Cvetković) šljivama, a Šešeljev pionir (Aleksandar Vučić) reformom pravosuđa", rekao je Jovanović.

Jovanović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije optužio SNS i za opstrukciju reforme pravosuđa jer su razrešene sudije, kako je naveo, odnele na stotine predmeta i materijalnih dokaza da bi novim sudijama vezale ruke.

"Ovo nije pitanje za sudije i tužioce, jer ne može predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nara Mesarević sama da brani reformu pravosuđa, nego je to pitanje za institucije i zato parlament mora da preuzme odgovornost. Tražimo sednicu Odbora za pravosuđe da bi se utvrdilo koliko je tačno sudija prešlo u SNS. Da li će svaka partija imati svoje sudije", upitao je Jovanović.

Jovanović je upitao i šta se događa sa krivičnom prijavom koju je Nata Mesarević podnela protiv bivšeg savetnika predsednika Srbije Vladimira Cvijana koji je prešao u SNS.

Pogledajte još