Jewel Brown

Dok ona pleni toplinom i energijom, njen zreo, pun, prelep, pravi džez vokal ispunjava prostor kome mikrofon i ne treba

Četrdesetak minuta, koliko je nastupala, bilo je sasvim dovoljno da Jewel Brown pokaže zbog čega na sceni opstaje toliko dugo.

Na scenu prvo izlaze „Molnar Dixieland Band“, jedan od najstarijih i najpopularnijih džez bendova u Mađarskoj. Osnovan je u Segedinu, 1964. godine. Njihov bend čine klarinet (saksofon i vokal), kontrabas, klavir, truba, trombon, bendžo, i bubnjevi. Đula Molnar (ime podseća na na našeg Đuru Mornara), koji je, između ostalog i vokal, najavljuje pesme na svom nespretnom, ali šarmantnom engleskom.

Njihova muzika je vesela i brza, podseća na džez iz filmova Vudija Alena, baš onda kada se nešto zanimljivo i intrigantno dešava. Dok oni sviraju, noga lupka ispod stolice... Pola sata kasnije izlazi Džul Braun, i odmah svu pažnju skreće na sebe, ispunjavajući harizmom celu binu. U jednom trenutku, svojim glasom, emocijom i pojavom uspeva da privuče pažnju i šestogodišnje devojčice ispred mene.

U punoj snazi, u svoj svojoj živosti, pevala je Džul, prenosila emociju glasom, ali i licem. Njen nastup nije potpuno osmišljen, već improvizovan, i zavisi od trenutka i interakcije sa publikom. Potpuno prirodna i neusiljena, kada je jedan čovek iz publike ustao da je slika, ona je, kao da je to najnormalnija stvar na svetu, prestala da peva i pozirala. Nakon divno i uspešno otpevanih deonica, čuju se povici oduševljenja iz publike. Posle svake pesme veliki aplauzi i ovacije.

Džul Braun rođena je 1937. godine u Teksasu, kao najmlađe dete u siromašnoj porodici. Još kao dete počela je da peva u horu baptističke crkve, Od devete godine nastupala je širom Teksasa. Džul Braun je najpoznatija kao pevačica All Stars benda Luja Armstronga, čija je članica postala 1961. godine nakon uspešno položene audicije. S ovom grupom nastupala je širom sveta do 1968. godine.

Njena diskografija uključuje albume „The Essential Louis Armstrong“, „Louis Armstrong And His Stars en Concert avec Europe 1“, „Sleepy Time Down South“, kao i brojne druge snimke uživo.

Tokom karijere Džul Braun je nastupala i s muzičarima kao što su Kerol Garner, Erl Grant, Arnet Kob, i mnogi drugi. Ova legendarna umetnica više od pola veka konstantno oduševljava poklonike džeza u Americi i na koncertnim turnejama u Evropi.

Džul Braun je proglašena za džez umetnika godine na džez festivalu u Hjustonu 1988. godine.

Molnar Dixieland Band prvi put su u inostranstvu nastupali 1972. godine pod imenom Szeged Oldtimers, najpre u Čehoslovačkoj, a zatim i u Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Francuskoj, na Kanarskim ostrvima i u SAD, predstavljajući svoju zemlju na više od pedeset džez festivala. Nastupali su i sa svetski poznatim solistima, i najprestižnijim festivalima u Mađarskoj. Od nagrada, osvojili su Emerton 2001. godine, Pro Urbe Award 1994. i u svom rodnom Segedinu 1996. godine Pro Urbe Medal.

I Jewel Brown i Molnar Dixieland Band su stariji i zreliji ljudi, ali ni po njihovim licima, a ni muzici nikada ne biste rekli da oni završavaju karijeru. Naprotiv, njihova muzika sada doživljava vrhunac. „Mlad duhom“ i „Muzika oplemenjuje i podmlađuje“ ovde zaista imaju smisla.

Tekst: Nada Veljković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još