ČETIRI LOŠE NAVIKE: Uzroci za prevremenu pojavu bora kriju se i u životnom stilu

Jedna od najvećih beauty zabluda je da se bore pojavljuju tek, nakon što pređete tridesetu. Istina je da su one znak starenja kože, ali ih našom neadekvatnom negom, možemo izazvati i pre 30.

Veliku ulogu, kada je pojava bora u pitanju igra i genetika, ali mnogo toga zavisi i od načina života, koji vodimo.

Možda zvuči čudno, ali mnogi uzroci za prevremenu pojavu bora, kriju se u našem životnom stilu, a evo i nekih od njih.

1. Lenjost

Možda niste znali, ali nedovoljna fizička aktivnost neretko može biti uzrok prevremene pojave bora. Dermatolozi tvrde, da koža ljudi koji se aktivno bave sportom, neuporedivno sporije stari, nego kod lenjih osoba, koje retko kad imaju dodira sa nekom zahtevnijom fizičkom aktivnošću.

2. Previše vremena provodite za računarom

Bilo da radite za računarom ili je to vaš način zabave, svakako nesvesno štetite svojoj koži. Svetlo, koje emituje ekran računara, ne prija koži lica, a uz to, dok fokusirano gledate u računar, imate tendenciju blagog skupljanja očnih kapaka. To podstiče pojavu bora između obrva i u spoljašnjim uglovima oka.

3. Prečesto čistite lice

Prečestim čišćenjem lica, uklonićete prirodni sloj sebuma, čija je glavna uloga hranjenje i hidratacija kože, a koža koja nije dovoljno hidrirana pokazuje rane znakove starenja.

4. Često pravite grimase

Neprirodna facijalna ekspresija, dovodi do skupljanja očnih kapaka, podizanja obraza i nabiranja kože na čelu, a sve ovo može rezultirati pojavom bora, na pomenutim delovima lica. Najčešće bore nastaju usled svakodnevnog smejanja i mrštenja.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.