Podignuta optužnica protiv Simeona Vilovskog

BEOGRAD, 19. avgusta 2010. (Beta) - Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv direktora Eparhijskog centra "Rade Neimar" Predraga Subotičkog i nedavno raščicnjenog monaha Simeona Vilovskog zbog sumnje da su nezakonito prisvojili oko 350.000 evra, piše dnevni list "Politika" u izdanju za četvrtak.

Vilovski, koji je zastupao eparhiju raško-prizrensku i kosovskometohijsku je preko blagajne eparhije Subotičkom u gotovini isplaćivao novac za navodno izvršene radove na rekonstrukcijama i adaptacijama manastira na Kosmetu, stoji u optužnici.

On je nalagao blagajniku Milivoju Markoviću da isplati Subotičkom "na ruke" 349.875 evra, na ime fiktivnih radova. Novac je Subotički uplaćivao na račun svog preduzeća. Blagajnik je po nalogu Vilovskog sačinio 18 priznanica za novac koji je isplatio Subotičkom.

Prema optužnici, Subotički i Vilovski su zloupotrebnom službenog položaja nezakonito pribavljali novac od jula 2004. do januara ove godine. Vilovski je 11. marta po međunarodnoj poternici uhapšen u Solunu. Ministarstvo pravde je zatražilo njegovo izručenje Srbiji, ali je Vrhovni sud Grčke to odbio sredinom jula, posle čega je Vilovski pušten iz pritvora.

Pogledajte još