Najavljeno otvaranje novog graničnog prelaza sa Srbijom

SKOPLJE, 19. avgusta 2010. (Beta) - Građani Makedonije danas mogu samo sa ličnom kartom da pređu granicu sa Srbijom kod mesta Ogut, u opštini Trgovište, a vlasti su najavile i trajno otvaranje novog graničnog prelaza na tom delu srpsko-makedonske granice.

Granica je danas otvorena od 8.00 do 18.00 zbog praznika Preobraženje i skupa koji se tim povodom održava kod ovog pograničnog mesta. Kod Trgovišta ne postoji granični prelaz, ali su makedonske i srpske vlasti najavile otvaranje prelaza Velika Crcorija-Goleš, o čemu je pre nekoliko godina potpisan i međudržavni sporazum.

Prema najavama makedonskog ministarstva unutrašnjih poslova, prelaz bi trebalo da bude otvoren tokom posete Makedoniji srpskog ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića.

Tada bi, kako se navodi, bio potpisan ugovor na nivou ministarstava unutrašnjih poslova kako bi se preuzele konkretne aktivnosti za otvaranje prelaza, poput izgradnje putne infrastrukture i graničnih objekata.

Stanovnici pograničnog područja protestovali su zbog odlaganja realizacije projekta i zatražili od ministarke unutrašnjih poslova Makedonije Gordane Jankulovske da se prelaz otvori.

Pogledajte još