NE GOMILAJTE DEKORATIVNU KOZMETIKU: Obratite pažnju na rok trajanja vaše šminke

Kako se beauty tržište iz dana u dan sve više razvija, sve je više proizvoda, koje želimo da isprobamo. S obzirom na ovakvu situaciju, većina žena danas ima gomilu šminke, koju sama nikada neće potrošiti.

Svi znamo da fascinacija jednom paletom senki, uglavnom prestaje u trenutku, kada dođemo do druge, koju ćemo narednih meseci isprobavati u najrazličitijim look-ovima. Isti slučaj je i sa ostalim make up proizvodima. A kada jednom sa strane odložimo šminku, kojoj planiramo da se u nekom trenutku vratimo, zaboravljamo na nju i njen rok trajanja.

Ipak, ako volite svoje lice i želite samo najbolje za svoju kožu, trebalo bi da na umu imate, da od trenutka kada ste otvorili proizvod i počeli da ga koristite, on ima svoj rok upotrebe. Na svakom make up proizvodu na poleđini je napisano, koliko meseci je proizvod važeći, od trenutka otvaranja. Možda vam ta informacija nije važna, kada tek počinjete da koristite neki proizvod, ali kada mu se nakon nekoliko meseci ponovo vratite, zaista je bitno da pogledate da li je proizvod još uvek upotrebljiv, kako ne biste izazvali iritaciju i crvenilo na koži lica, prilikom šminkanja.

Svaki proizvod ima svoj rok upotrebe i to najčešće u sledećem vremenskom razdoblju:

Praškasti proizvodi imaju rok upotrebe od 24 do 36 meseci

Na proizvodima u prahu, kao što su palete senki, bronezeri ili rumenila u prahu, bakterije se ne razvijaju, pa ih uglavnom možete koristiti dosta dugo, ponekad čak i duže od označenog roka. Praškasti proizvodi postaju neupotrebljivi tek kada uočite da im se promenila struktura.

Ruž za usne možete koristiti 24 meseca

Ruž kome je istekao rok trajanja može uništiti površinski sloj kože usana i izazvati iritacije i crvenilo. Rok trajanja gotovo svih ruževa je 24 meseca, od trenutka otvaranja, nakon toga postaju neupotrebljivi.

Kremasta rumenila i highlighteri imaju rok trajanja od 12 meseci

S obzirom na to da se nanose na područje lica podložno aknama i infekcijama, ovakvi proizvodi, koriste se kraće od ostalih i nakon godinu dana, trebaće vam novo rumenilo i highlighter.

Tečni puder ima rok trajanja od 2 godine

Ako ga čuvate na tamnom i hladnom mestu, ovaj proizvod vas može veoma dugo služiti. Kada se uljani sloj odvoji od ostatka pudera, znaćete da je vašem omiljenom puderu došao kraj.

Maskaru možete koristiti maksimalno 6 meseci

Ako maskaru koristite svakodnevno trebalo bi da je zamenite nakon 3 meseca, jer se za to vreme na četkici može skupiti dovoljno bakterija, koje mogu izazvati iritaciju oka, a ako je kombinujete sa još nekom maskarom, najduži rok trajanja joj je 6 meseci, nakon čega će vam definitivno biti potrebna nova maskara.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još