Santigold premijerno na OTP World Stageu INmusic festivala #14!

Amerikanka Santi White, koja je nastupala pod imenom Santogold, da bi promenila umetničko ime u Santigold, da bi zbunila sve nas koji smo teško pamtili i ono prvo ime, dolazi nam u Zagreb na INmusic 2019! Naravno, uz svu šalu, pitali su nas kako se pravilo izgovara njeno ime, sa I ili sa O, jer ipak, podsvest vas ne vara – bilo je i jedno i drugo. Bilo kako bilo, Santigold (koje se publika u Srbiji seća sa Exita 2011. koji je bio poznat pod nadimkom "hipsterski Exit"), jeste tamnoputa autorka ali nipošto ne nasedajte na kliše. Njena muzika je eklektična mešavina "crne" i "bele" muzike, nespojive ali pevljive. Spoj panka, regea, elektronike i indi roka zapravo i pokazuje njeno višeznačno etničko poreklo, i pomogao joj je da se probije širom sveta.

Već prvim singlovima "Creator" i "L.E.S. Artistes" (koji zvuči veoma neo-new-wave) osvojila je publiku i struku, a debitantski album Santogold objavila je 2008. godine. Album je osvojio top liste širom SAD-a i Velike Britanije, a časopis Rolling Stone je svrstao na visoko drugo mesto najboljih singlova iste godine. Sledeći studijski album Master of My Make-Believe objavila je 2012. godine, a najavljen je singlom "Go!" koji je snimila s Karen O iz grupe Yeah Yeah Yeahs. Iste godine počela je da pravi muziku za film "Igre gladi", a njene pjesme pojavile su se u seriji "Girls", filmu "Gradovi od papira" te brojnim drugima. Treći album 99¢ objavila je 2016. godine, a prošle godine je objavila kompilaciju I Don't Want: The Gold Fire Sessions. Zanimljivo je i manje poznato da je svom tadašnjem dečku i svetski poznatom borderu Trouble Andrewu pomogla sa produkcijom albuma koji je on napisao kada je slomio nogu, inspirisan njom! Malo li je inspirisati jedan dobar album?

INmusic je najavio i jedno zanimljivo hrvatsko ime za ovu godinu, a to su Edi East Trance Blues, koju predvodi frontmen Gustafa Edi Maružin. Ovo je njegov novi projekat i iako se gotovo na svim albumima Gustafa oseća prizvuk bluza te se uvek nađe poneka bluz pesma, ovo je prvi put da se celokupni repertoar sastoji od isključivo bluza i to trance bluza. Zanimljivo će biti upoznati se sa ovim autorom uživo na Jarunu!

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još