Ah, ta masaža

Masaža, prepuštanje čitavog tela ili njegovih delova znalačkim rukama masera, u istoriji lečenja postoji veoma dugo - slike ljudi koji masiraju stopala i šake, pronađenie u Egiptu, potiču  iz 2330. godinu pre n.e, a Hipokrat, otac medicine u Antičkoj Grčkoj, početkom 5. veka pre n.e. zapisao je da se ’trljanjem može učvrstiti suviše labav zglob i opustiti zglob koji je suviše krut.’

 Masažu je praktikovao i grčki lekar Asklepijat, a Julije Cezar, koji je patio od neuralgije (bolest živaca koja se manifestuje na različite načine) lečio se svakodnevnom masažom. Početkom 19. veka, profesor Ling u Švedskoj razvio je posebnu tekniku masaže  ’Švedsku masažu’ i u Stokholmu osnovao institut za učenje masaže i lekovite gimnastike. 

S razvojem medicine, masaža se izučava, razvija, primenjuje u lečenju raznih tegoba i postaje sve efikasnija. Danas ima veoma mnogo tipova masaže - osnovna tri tipa su higijenska, sportska i terapeutska. Masaža ublažava zdravstvene tegobe, vraća telo i mišiće u ravnotežu, čini ih jačim i elastičnijim, opušta psihu, budi i produbljuje senzualnost... 

Sanja Perišič , viši estetičar i kozmetičar iz beogradskog salona lepote ’San’ u ulici Strahinjića Bana 29 , kaže da je u ovom i drugim salonima najčešća i najpopularnija relaksaciona masaža, masaža čitavog tela koja opušta telo i napete mišiće. 

Masaža ima niz pozitivnih efekata koji utiču na celokupno zdravstveno stanje.Ona širi krvne sudove, poboljšava ishranu ćelija, ubrzava metabolizam, pospešuje izbacivanje štetnih metaboličkih produkata iz organizma i smanjuje bol. Prilikom masaže, efekat direktnog delovanja je nadraživanje receptora u koži i u potkožnom tkivu. Indirektnim delovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče se na buđenje celog organizma - objašnjava Sanja Perišić.

Ona dodaje da svi tipovi masaže utiču na kožu, mišićni sistem, krvotok i limfotok, respiratorni sistem, skeletni i nervni sistem. Smanjuju se grčevi, podstiče se bolja cirkulacija bez naprezanja srca...Opuštanje do kog dovodi masaža utiče na kvalitet disanja koje se usporava i produbljuje, kosti se bolje snabdevaju hranljivim materijama i kiseonikom a smirivanje i osećaj lakoće nakon masaže, takođe je naučno dokazano, smanjuju nivo hormona stresa i jačaju imunološki sistem organizma. 

Naravno da nije dovoljno samo se prepustiti nečijim rukama, potrebno je i baviti se sportom da bi telo i psiha, konstantno izloženi stresu i nemirima, pronašli svoju ravnotežu i izvor snage. Kako navodi Sanja Perišić, idealno je masažu upražnjavati dva do tri puta nedeljno i dva do tri puta nedeljno imati i treninge ili se rekreativno baviti sportom.
 
PROTIV CELULITA

Pored relaks masaže, stručnjaci u salonu ’San’ rade još i parcijalnu masažu (kod koje se masira deo tela, noge ili leđa), refleksoterapiju (masaža koja podrazumeva pritiskanje tačaka na šakama i stopalima, da bi se ublažile određene zdravstvene tegobe) i anticelulit masažu. 

Sanja Perišič navodi da je celulit problem veoma prisutan kod današnjih devojaka i žena i da je veoma važno taj problem shvatiti ozbiljno i rešavati ga i zdravom ishranom i redovnim vežbanjem. Kod anticelulit masaže pokreti su intenzivniji nego kod relaks masaže, rade se samo noge i pažnja se najviše obraća na gluteus i natkolenice. Pritisak kod ovog tipa masaže ide do granice bola. Nije dozvoljeno cepanje tkiva ili pravljenje modrica. 

Da bi efekat bio bolji treba da se koristi ulje koje potpomaže cirkulaciju. Cirkulaciju podstiču esencijalna ulja limuna, ruzmarina, pirinčane klice, morske alge, a na smanjivanje masnoće u donjim slojevima kože posebno deluju ekstrakti bršljena, divljeg kestena, kofein, komorač i zeleni čaj kao i sastojak iz korena biljke žen-šen.

Anticelulit masaža ima najbolje efekte kada se radi neposredno posle završetka menstrualnog ciklusa, kada je nivo estrogena u telu najniži. 

Za masažu je važno da se odvija u prijatnoj, čistoj prostoriji sa zidovima pastelnih boja, na stolu za masažu koji ima propisane dimenzije . Idealna temperatura vazduha je od 23-25 C. Kod svih tipova masaže koriste se raznovrsna ulja - mineralna ulja služe za otklanjanje trenja prilikom masaže i ne prodiru u telo dok biljna ulja prodiru u telo. 

U zavisnosti od cilja masaže razna etarska ulja mogu da pojačaju cirkulaciju, ublaže upalni mišićni proces, otklone bol... Neka ulja mogu  proces oslobađanja od toksina da ubrzaju  i učine delotvornijim. 

Nijedan tip masaže se ne izvodi kada imate temperaturu, neku upalu u organizmu, u slučajevima promena na koži, opekotina, krvarenja (spoljašnjih i unutrašnjih), nakon hirurških zahvata, kod malignih oboljenja. 

Pored već navedenih masaža, koje su manuelne (ručne), postoje i aparaturne (kod kojih se koriste razni aparati), hidromasaže (masaže u vodenoj sredini), kriomasaže (masaže ledom ili raznim hladnim gelovima. Aromaterapija je poseban tip masaže u kom se koriste opuštajuća eterična ulja a limfna drenaža je manuelna tehnika koju rade samo, i isključivo, maseri fizioterapeuti. 

Blagodeti masaže i dobar osećaji (na kratke i duge staze) nakon nje, brojni su i neopisivi. Važno je i kako volite svoje telo i u čijim ste rukama.

Pa, hoćete li se prepustiti?

Jelena Jovanović

Pogledajte još