Rođacima prednost u zapošljavanju

Kompanija „Alapis“ iz Atine, koja je na tenderu postala većinski vlasnik čačanske veledrogerije „Šumadijalek“, među obavezama prihvaćenim ugovorom preuzela je, bar za naše prilike, i jednu nesvakidašnju. 

Radi se o obavezi da ukoliko buduće poslovanje ovog čačanskog preduzeća bude zahtevalo prijem novih radnika, prednost imaju srodnici zaposlenih.

Kao najbolji ponuđač grčka kompanija je na tenderu kupila 68,25 odsto kapitala „Šumadijaleka“, koji je u trenutku potpisivanja ugovora, 10. septembra, koštao 12,06 miliona dinara. 

Dugogodišnji direktor čačanskog preduzeća, koje se bavi prometom lekova, Živojin Obradović, kaže da su Grci preuzeli obavezu da investiraju 1,6 milion evra kao i obavezu da će, u slučaju potrebe za novom radnom snagom, pri zapošljavanju prednost dati srodnicima sadašnjih 65 radnika.
Dopunski socijalni program predviđa da se u prvoj poslovnoj godini kao tehnološki višak može otpustiti najviše do deset odsto radnika, uz naknadu od 350 evra po godini staža. Ova naknada se smanjuje u drugoj godini poslovnja na 250, a u trećoj na 200 evra. („Pregled“)

Pogledajte još