Sajam balkanskog agrobiodiverziteta

U Dimitrovgradu će 21. septembra biti održan peti regionalni Sajam balkanskog agrobiodiverziteta i seoskog nasleđa, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Ministarstvo navodi da je cilj manifestacije promocija balkanske autohtone rase domaćih životinja i isticanje njihovog naučnog, ekonomskog i ekološki značaja. Cilj je, takođe, da se podstakne prekogranična saradnja na planu očuvanja raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na selu, kao i seoskog nasleđa i razvoja sela. 

Poseban značaj sajma je u pružanju podsticaja lokalnim i regionalnim poljoprivrednicima, kao neposrednim učesnicima u očuvanju postojećih genetičkih resursa i tradicionalnog znanja.

Sajam će okupiti predstavnike lokalnih udruženja i zadruga, naučnih, obrazovnih i istraživačkih institucija, kao i lokalne i regionalne zanatlije, i iznova javnosti predstaviti više od 20 balkanskih autohtonih i retkih rasa. Ove godine će biti predstavljen domaći brdski konj, nonius, posavski konj, balkanski magarac, svinje rase mangulica, moravka, resavka, karakačanska ovca, pirotski, svrljiški, krivovirski, lipski soj ovce pramenke, te bardoka, pirotska oplemenjena ovca, balkanska i domaća bela koza, srvljiška kokoš, domaći pastirski psi, kao i egzotične rase domaćih životinja. („Pregled“)

Pogledajte još