Beer fest - Drugi dan

Prođe i drugo Beer Fest veče / noć / jutro... Ovakvo nizanje delova dana ima potpuno opravdanje, sve više je onih koji nisu tu samo u „špicu“ već vreme boravka približe jednom solidnom radnom vremenu.

Iz godine u godinu sve bolja ponuda prilagođena višečasovnom provodu sada je posebno izražena, pa je tako proradila i improvizovana Beer Fest pekara. Uz već uobičajen asortiman (Mekdonalds, grickalice, „vašarski“ slatkiši...) sada se na Ušću, uz pivce, može pojesti i sendvič, štogod od peciva... Ipak, potoci onog što „jeste / nije alkohol“ zapljuskuju sve ostalo, ponuda je i u tom smislu sve bogatija.

Jedino što je ćesto osuđeno na propast je – nalaženje kod štandova, pogotovo negde posle 22 sata. Živ primer – „Vidimo se kod Lava“ – „Vidimo se“. Malo kasnije – „Gde si ?“, „Pa, kod Lava, ti ?“. „I ja“. Ne nađoše se... Doduše, kumuju u dobroj meri i mobilne mreže, kao da se Beer fest održava u nekoj rupi, pa signal zna da „zariba“. Zamislite da se odvija na „Marakani“, telefone biste lagano mogli da ostavite kod kuće.

Utisak je da je druge večeri gužva bila za nijansu manja. Kao da su svi toliko željno iščekivali početak, u sredu igla nije imala gde da padne. Dan kasnije, ipak je moglo da se diše iako je masa nadolazila još dok su „Legende“ pripremale teren za drugačiji, rokenrol nastavak večeri. Legenda eks ju roka Jura Pađen je sa svojim „Aerodromom“ ispucao skoro sve dobro poznate hitove uz poneku noviju pesmu, a od početka se znalo šta je „pik“, ne samo druge večeri, već kompletnog ovogodišnjeg Beer festa.

Veliki broj fanova sa majicama „Riblje čorbe“ počeo je da pristiže još mnogo pre termina predviđenog za početak njihovog nastupa. Bend je za sat ipo odsvirao, u skraćenoj varijanti, repertoar sa prošlogodišnjeg koncerta u Areni, Bora je mogao da se potrudi da bar neke uvode u pesme i komentare promeni, ali je, generalno, poznato da se teško odlučuje na takve korake. Zanimljivo je da se, posle godina i godina, kada su oni na bini nije čulo „Dva dinara, druže“ i „Ostani đubre do kraja“. Klasici, bez sumnje, međutim, osveženje tog tipa jeste prijatno za one koji ne propuštaju njihove nastupe.

Ćunkoviću, šta kažeš, kakvu predgrupu imamo večeras“ – u svom stilu je, nekoliko sati pre nastupa, dolepotpisanom pričao Prljavi inspektor Blaža. Retko ko može da spreči veliki odliv publike posle „Riblje čorbe“ – njemu je to uspelo. Čas u kostimu Supermena, čas go do pojasa, čas u dresu naše fudbalske reprezentacije – to je, jednostavno, on, Blaža. Nastup je završio i u backstage otišao – u donjem vešu.

Noć je uveliko odmakla, a masovnog odlaska publike i dalje nije bilo. Beer fest ima tu moć da i u dva ujutru, kao što je bio slučaj prošle noći, između dva radna dana održi veliki broj ljudi pred binom, tako da se veselilo uz „Debeli lad“, „Rakiju“ i, naravno, „Buđav lebac“ grupe „S.A.R.S“, a kraj nastupa romskog krosover benda „Kal“ označio je samo predah od nekoliko sati pred ludilo koje se, bez sumnje, očekuje u petak i subotu uveče.

Tradicionalno najveća poseta u udarnim terminima, ukombinovana sa kao grom jakim programom, nedvosmisleno najavljuje tako nešto.

Tekst: Milan Ćunković
Foto: D.Jelen
Video: S.Džambić

Pogledajte još