16. BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE: Pozitivne emocije i najveće igračke zvezde

Na 16. BFI gostovaće 16 trupa iz 11 zemalja sa ukupno 21. koreografijom i 23 sola i dueta, a glavni festivalski program proširiće se iz Beograda i na pozorišne scene u Novom Sadu i Vršcu.

Ove godine na festivalu gostuju trupe iz Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Južne Afrike i Severne Koreje, najavljeno je danasna prvoj konferenciji za novinare 16. BFI u Skupštini Srbije na kojoj su pored predstavnika parlamenta, Grada Beograda i organizatora učestvovali i ambasadori većine zemallja, čiji umetnici učestvuju na ovogodišnjem festivalu.

Šesnaesti BFI 24. marta u Centru „Sava“ otvoriće zvezda britanskog i svetskog baleta Vivijana Durante i predstava „Nesrećan slučaj“ Holandskog teatra igre.

Vivijana Durante (1967) važi za jednu od najvažnijih balerina svoje generacije i najboljih izvođača klasičnog dramskog repertoara.

Bila je primabalerina londonskog Kraljevskog baleta, Američkog baletskog teatra u Njujorku, Teatra milanske Skale i japanskog K-baleta.

Nema festivala sa ovako jakom selekcijom. Mi smo okupili najveće zvezde. Vrhunskim programom, posvećenošću, energijom i emocijom za ovih 16 godina privukli smo pažnju publike, stručnjaka i medija. Ove godine umesto balerina naš zaštirini znak je „bočica“ jer je umenost najbolji lek protiv otvora koji nas okružuje. Zato će svoje šesnaesto izdanje Beogradski festival igre obojiti „Emocijama“ – ukupno 16 millitara različitih, a podjednako dragocenih supstanci, koje čine čine koncentrat koji ljubiteljima vrhunske umetnosti, ali i apsolutnim početnicima, nudi mogućnost za obnovu najboljih ljudskih osećanja – poručila je Aja Jung, umetnički direktor BFI.

Prema njenim rečima, dobitnik Nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ na 15. BFI kanadska umetnica Mari Šuinar za predstavu „Hijeronim Boš: Vrt zemaljskih uživanja“, koji je prošle godine izvela njena kompanija.

Koreograf Mari Šuinar je izvršni i umetnički direktor trupe koja nosi njeno ime, osnivač montrealskog takmičenja Pri de la Danse, pridruženi je član Nacionalnog centra umetnosti Kanade i direktor venecijanskog Bijenala igre.

Ona i ove godine nastupa na BFI 4. aprila u Operi i teatru Madlenianumu sa komadom „Sola i dueti“.

Na 16. BFI najviše trupa – tri, dolazi iz Francuske, po dve iz Holandije i Nemačke, po jedna iz ostalih dražava učesnica. To su: lionska trupa „Taj brejk (Tie Break), koreograf i igrač Pere Faura iz Barselone, rimska trupa Spelbound (Spellbound) i koreograf Mauro Astolfi, Gotije Dans (Gauthier Dance) iz Štutgarta, Balet IKS (BalletX) iz Filadelfije, Korzo teatar iz Haga, grupa gospodina Serana iz Barselone, Koreografski centar iz Grenobla sa komadom Rašida Uramdana „Vrteška“, kompanija nagrađene Mari Šuinar, kao i kompanija iz Severne Koreje Eun-Me Ahn, Batševa ansabl iz Izraela, Fabrika igre iz Južnoafričke republike, Drezdensko frankfurtska kompanija igre. Predstave će se održavati na više pozorišnih scena u Beogradu – pored pomenutg Centra „Sava“ i u Ateljeu 212, Beogradskom dramskom pozorištu, Operi i teatru madlenianum, Pozorištu na Terazijama.

Verujem da će Beogradski festival igre pokazati put do pozitivne energije za koju nema mnogo mesta u svetu. Uveren sam da će ovogodišnji program festivala biti korak napred koji će Beograd učiniti evropskom i svetskom pozornicom umetničke igre koji svake godine širi krug obožavalaca ove umetnosti – rekao je na konferencii za novinre u ime domaćima Veroljub Arsić, potpredsednik Skupštine Srbije iz SNS.

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, istakao je da je prestonica Srbije postala poželjna turistička destinacija i zbog BFI“ i pohvalio ovu manifestaciju i zbog „neophodne decentralizacije kulture“ gostovajima u Novom Sadu i Vršcu.

Beograd je grad sa mnogo festivala koji imaju dugu tradiciju. Beogradski festival igre je poseban zato što je Ajaj Jung sama uspela da napravi respektabilan evropski festival, uz manju ili veću pomoć države. Na podršku države mogu da računaju samo oni koji pomeraju granice kulture – rekao je Goran Vesić.

Ovogodišnjem BFI prethodila je krajem januara tradicionalna revija filmova „ Dani igre u Kinoteci“, a Festival je kraje februara predstavljen i u Zagrebu.

Organizatori kažu da se BFI razvija zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Srbije, Grada Beograda, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica festivala. Već 12 godina glavni pokrovitelj BFI je VIP mobil, a već sedmu godnu Festilav se realizuje u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji.

Kao uvod Sidi Larbi Šerkalui

Dva dana pre zvaničnog svečanog otvaranja 16. BFI u Centru „Sava“ u svet moderne igre beogradsku publiku uvešće legendarni Sidi Larbi Šerkalui, jedan od najintrigantnijih savremenih koreografa i aktuelni direktor Kraljevskog flamanskog baleta. NJegova trupa „Istmen“ (Eastman) iz Antverpena izvešće komad “Fratus Pet“. Ovo delo nastalo prema narudžbini Teatra igre Pine Bauš iz Vupertala, inspirisano je tekstovima jevrejsko-američkog lingviste i političkog filozofa Noama Čomskog i bavi se načinom na koji se pojedinac može zaštititi od političke i društvene propagande.

Pogledajte još