Španci kupuju kožaru Eterna?

Posle višedecenijske krize Fabrika kože Eterna iz Kule najverovatnije će do kraja godine biti prodata firmi Tradelda iz Španije,čiji predstavnici već nekoliko meseci obilaze kulsku fabriku.

Rukovodioci „Eterne“ počeli su sa potencijalnim španskim investitorom intenzivno da pregovaraju još pre šest meseci. Direktorka fabrike Eterna Vesna Maksimović rekla je da španska firma Tradelda prisutna u toj fabrici skoro šest meseci, jer se za njih obavlja probni rad i dodala da su partneri iz Španije zadovoljni radom kožare.

„Tradelda želi da kupi svih 100 odsto akcija Eterne, ali naravno tek nakon detaljne analize preduzeća. Proteklih meseci mi smo im omogućili uvid u finansijsko poslovanje, stanje osnovnih sredstava i nekretnina, a uradili smo i neke probne serije koje su tražili od nas i koje su kvalitetom zadovoljile sve njihove zahteve“, rekla je Maksimovićeva. 

Ona je kazala da je dobro što Eternu kupuje firma iz branše, koja će da nastavi proizvodnju. − Pregovori sa Špancima sada su u fazi kada se očekuje njihova ponuda za otkup akcija i nadam se da će se to desiti do kraja godine. Smatram da je to neuporedivo bolje rešenje za našu fabriku od eventualnog stečaja koji zagovara jedan broj malih akcionara, koji očigledno nisu svesni posledica koje donosi likvidacija fabrike − rekla je Vesna Maksimović. Maksimovićeva je rekla da „Tradelda“ ima kožare u Španiji i u Pečuju i da namerava da kožaru iz Pečuja prenese u Kulu, tako da će oko 130 zaposlenih, posle nekoliko godina pauze, opet moći da rade. Ona je kazala da u Eternu ne ulazi prljava tehnologija iz Evropske unije, te da je potencijalni novi vlasnik obećao da će na ispustu otpadnih voda iz kožare u Veliki bački kanal biti postavljen prečistač. Mali akcionari poseduju 61 odsto akcija Eterne, a država 39 odsto akcija. („Pregled“)

Pogledajte još