Air France obeležava Međunarodni dan žena brojnim aktivnostima

Air France je jedna od retkih kompanija koju vode dve žene, Predsednica odbora direktora i Generalna direktorka.

- Ubeđena sam da su kompanije koje su posvećene rodnoj ravnopravnosti konkurentnije, atraktivnije i inovativnije. Naša obaveza je da budemo potpuno uključeni u ova pitanja - rekla je An-Mari Kuderk (Anne-Marie Couderc), Predsednica odbora direktora kompanija Air France i Air Frane-KLM.

- Rezultat od 89/100 na indeksu rodne ravnopravnosti Air France-a je prvi dobar rezultat ali tu ne smemo stati. Pred nama je još uvek dug put čija budućnost donosi zapošljavanje žena pilota, inženjera, tehničara, digitalnih stručnjaka itd, a to možemo postići zahvaljujući stavu svih žena i muškaraca u kompaniji čija je želja promovisanje rodne ravnopravnosti u svim sektorima i profesijama - rekla je An Rigaj (Anne Rigail), Generalna direktorka Air France.

Avio-kompanija je već dugi niz godina posvećena ideji rodne raznolikosti i profesionalne ravnopravnosti između muškaraca i žena i promoviše profesionalnu jednakost unutar svojih timova, kao i jačanje pozitivne dinamike u regionima u kojima u kojima deluje.

Dugogodišnja posvećenost ravnopravnosti

Još 2002. Air France je u svoju poslovnu politiku integrisao ideju o jednakosti plata muškaraca i žena. Od 2008. godine, avio-kompanija je preduzela mere za nadoknadu zarada kako bi smanjila razlike u platama između muškaraca i žena u kompaniji, a 2018. godine potpisan je peti trogodišnji sporazum sa socijalnim partnerima o rodnoj ravnopravnosti na radnom mestu. Danas, Air France nastavlja ovim putem kako bi postigao cilj - jednake plate za uporediv rad, poziciju i veštine.

Rezultat od 89/100 na indeksu rodne ravnopravnosti

U skladu sa zakonskim obavezama, 1. marta 2019. godine kompanija Air France je objavila svoj indeks profesionalne jednakosti između muškaraca i žena. Ocena za Air France je 89 od 100 mogućih bodova , dok je minimalni prag koji je vlada postavila 75/100. Ovaj rezultat Air France-a odražava rad i predanost svih radnika kompanije u postizanju istinske profesionalne ravnopravnosti.

Iako je postignut stvaran napredak u pogledu profesionalne jednakosti, rodni stereotipi su i dalje prisutni u kompanijama , kao i u samom društvu. Zato je Air France 2017. godine uveo internu kampanju pod nazivom "#Osonsledire", ohrabrujući svoje zaposlene da obelodane i podele seksističke opaske koje svakodnevno čuju. I u 2019. godini, Air France nastavlja svoje akcije i sprovodi nove kako bi se okončao svakodnevni seksizam na poslu.

Takođe, avio-kompanija Air France potpisala je Povelju o raznolikosti i postala jedna od 30 velikih francuskih kompanija u inicijativi #StOpE, koja ima i podršku vlade. Time se kompanija obavezala da će tokom godine sprovoditi redovne akcije kako bi stala na put svim rečima i radnjama, koje mogu svesno ili nesvesno delegitimisati ili omalovažiti žene u njihovom profesionalnom razvoju.

Feminizacija takozvanih muških zanimanja

U Air France-u, žene se nalaze na pozicijama pilota, inženjera, generalnih menadžera, mehaničara i obavljaju mnoga druga zanimanja koja se načelno povezuju sa muškarcima. Feminizacija profesija je osnovni aspekt profesionalne jednakosti i Air France promoviše stanovište da žene imaju jednak pristup svim profesijama, te organizuje brojne obuke i akcije podrške.

Ova avio-kompanija promoviše obrazovanje i zapošljavanje žena u tehničkim profesijama i učestvuje u brojnim manifestacijama koje akcentuju različitost u profesionalnom usmeravanju, ali i pomaže
nekoliko udruženja širom sveta koja rade na promociji obrazovanja devojčica i mladih žena. Tako će An Rigaj, Generalna direktorka Air France-a, biti sonzor ovogodišnjeg "Journee de la Femme Digitale" sa temom "One menjaju svet ".

Žensko vođstvo

Feminizacija profesija takođe zahteva da žene imaju pristup najvišim pozicijana i najvišim nivoima odgovornosti u kompaniji. U cilju promovisanja napretka u karijeri, kompanija organizuje obuke i akcije podrške. Sa 35,5% žena rukovodilaca zemaljskog osoblja, 55,5% žena u Upravnom odboru i 28,6% žena u Izvršnom odboru, Air France ima za cilj da ostvari stvarnu rodnu raznolikost na odgovornim pozicijama, dajući prednost veštinama.

8. marta 2019. Ženska mreža Air France grupacije slavi prvu godišnjicu

Ideja o ovoj mreži, pod nazivom Žene budućnosti (Women for Tomorrow - WoTo) potekla je od nekoliko žena u kompaniji koje su želele da stvore mesto za razmenu i razgovore, sastanke, debate, radionice, itd, kako bi promovisale žene u kompaniji i ojačale rodnu raznolikost

Obeležavanje Međunarodnog dana žena

Na Međunarodni dan žena, 8. marta, zaposleni u Air France-u učestvuju u brojnim manifestacijama širom Francuske ističući na taj način posvećenost kompanije pravima žena širom sveta.

Na dobrovoljnoj bazi formirane su i potpuno ženske posade u avionima. Sedam potpuno ženskih posada obavljaće danas letove, sa polascima iz svih krajeva Francuske, na dugim, srednjim i kratkim relacijama. U čekaonicama i biznis salonima, posebna pažnja posvećena je putnicama pa će one danas imati prioritetno ukrcavanje uz prigodne poklone kao što su ruže i čokolade.

O avio-kompaniji Air France

Air France, globalna avio-kompanija inspirisana Francuskom, polaže veliku pažnju na visoke standarde i brigu o putnicima, te svaki let, širom Francuske, Evrope i sveta, pretvara u momenat čistog zadovoljstva. Air France-KLM je vodeća grupa kada je u pitanju međunarodni saobraćaj iz Evrope. Zahvaljujući svojim brendovima Air France, KLM Royal Dutch Airlines, Transavia i Air France HOP! grupa je 2018. svojim putnicima ponudila mrežu letova od 314 destinacija u 116 država. Sa flotom od 545 operativnih vazduhoplova i prevezenih 98,7 miliona putnika u 2017, Air France-KLM dnevno izvede do 2300 letova, uglavnom iz svojih habova – aerodroma Šarl do Gol u Parizu i Amsterdam-Schiphol.

Air France-ov program za putnike koji često lete, Flying Blue, sa 15 miliona aktivnih članova, jedan je od najuspešnijih u Evropi.

Air France-KLM, zajedno sa partnerima Delta Air Lines, Virgin Atlantic limited i Alitalia, čini najveće transatlantsko partnerstvo sa preko 270 letova dnevno.

Air France-KLM je takođe i član SkyTeam avio-alijanse, u kojoj se nalazi 20 avio-kompanija koje putnicima nude pristup globalnoj mreži od preko 16,600 letova dnevno na više od 1,070 destinacija u 177 država.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još