Srbija otvorena za dogovor o rezoluciji podnetoj UN

TRGOVIŠTE, 20. avgusta 2010. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u petak da je Srbija "otvorena za menjanje teksta, za dogovore i razgovore" o predlogu rezolucije koji je podnela Generalnoj skupštini UN posle objavljivanja stava Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavinsoti Kosova.

Dačić je novinarima u Trgovištu rekao da je Srbija podnela predlog rezolucije jer su postojale "političke i druge informacije" da i ostale zainteresovane strane pripremaju rezoluciju.

"Za nas je bilo važno da Srbija prva podnese predlog jer se o tom predlogu prvo glasa, i ako se izglasa, drugi predlog uopšte ne dolazi na glasanje. Srbija je otvorena za menjanje teksta, za dogovore i razgovore", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić informisao je Vladu Srbije da su razgovori o rezoluciji vođeni i pre podnošenja tog predlog sa parnerima u EU, SAD, Rusijom i Kinom. "Ali, očigledno je da nije moglo da dođe do dogovora oko teksta rezolucije. Srbija je više puta rekla da je spremna za nalaženje kompromisnog teksta rezolucije. Spremni smo na sve, osim toga da se iz teksta rezolucije vidi da je to stavljanje tačke na pitanje Kosova, a to znači da smo time rešili status Kosova", rekao je Dačić.

Pogledajte još