Dva načina za spas Valjevske pivare

VALJEVO, 21. avgusta 2010. (Beta) - Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije saglasno je sa namerama lokalne samouprave valjeva da se pomogne Valjevskoj pivari, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Radivoje Milutinović.

U Valjevskoj pivari pokrenut je stečaj 14. jula zbog duga od 600 miliona dinara, koji je zbog kamata premašio dve milijarde dinara. Milutinović je rekao novinarima da se Ministarstvu ekonomije saglasilo sa namerom da se Pivara sačuva i nastavi da posluje rasterećena dugova.

Prema njegovim rečima, postoje dva načina za spas Valjevske pivare i njenih 250 radnika, a "oba zavise od države". Prvi način je da se prihvati program reorganizacije i da se deo duga od 250 miliona dinara isplati u narednih pet godina najvećem poveriocu Poreskoj upravi, a da se kamate otpišu kako bi firma nastavila da radi sa istim brojem zaposlenih, kazao je on.

Drugi način je da se dug od milijardu dinara pretvori u državne akcije, za šta je potrebna saglasnost Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, a konačnu odluku donosi Vlada Srbije.

Pogledajte još