fbpx

ČAMLIDŽA: Otvorena najveća džamija u Turskoj

Čamlidža, najveća novoizgrađena džamija u modernoj Turskoj, koja je prvim ezanom za jutarnju molitvu otvorena za vernike, smeštena je na brdu na azijskoj obali Bosfora, odakle se pogled širi na gotovo ceo Istanbul.

Džamija je izgrađena u osmansko-seldžučkom stilu sa elementima moderne gradnje i zbog izgleda i položaja već predstavlja upečatljiv simbol grada na Bosforu.

Džamija je otvorena povodom noći Lejletu-r-regaiba, koja obeležava početak tri sveta meseca u hidžretskom kalendaru.

Impozantni kompleks, pored džamije, sadrži i muzej, umetničku galeriju, knjižaru, konferencijsku dvoranu, umetnički atelje i veliki parking.

- Uporedo s džamijom, izgrađeni su i propratni objekti, kao i uređenje pejzaža i rekreacionog parka na površini 80-90 duluma (dulum je 1.000 metara kvadratnih). Izgrađen je i tunel koji će olakšati pristup vozilima - izjavio je Ergin Kulunk iz Udruženja za izgradnju i očuvanje džamija i kulture u Istanbulu.

Želja je bila da džamija bude izgrađena u turskom stilu, ali je na konkursu izabran projekat dve arhitektkinje koji je dodatno dorađen pa džamija predstavlja delo osmanske, seldžučke, ali i moderne gradnje.

Džamija je inspirisana delima Mimara Sinana, arhitekte čiji je najpoznatiji rad Sulejmanova džamija u Carigradu, ali nije kopija.

Dimenzije džamije pune su simbolike. Bogomolja ima šest munara, odnosno šest stubova islama.

Svaki od četiri stuba visok je po 107,1 metar, a dva manja su visoka po 90 metara.

Glavna kupola džamije visoka je 72 metra i predstavlja 72 nacije nastanjene u Istanbulu, dok druga kupola, visoka 34 metra, simbolizuje registracionu oznaku tog grada.

U unutrašnjosti kupole napisano je 16 Alahovih imena, a na površini od 220 metara biće ispisana Sura el Feth. Džamija može primiti više od 60.000 vernika (oko 25.000 u unutrašnjosti, 12.500 u dvorištu a u spoljnom dvorištu oko 22.500).

U džamiji je moguće i istovremeno služiti osam dženaza-namaza.

Izvor: RTS/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.