Euleks da kaže da li se istražuju nestanci novinara

BEOGRAD, 22. avgusta 2010. (Beta) - Udruženje novinara Srbije pozvalo je u nedelju srpske i albanske redakcije da uoči 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih, počnu da zasipaju Euleks i kosovske istražne organe pitanjima o nestancima i ubistvima srpskih novinara na Kosovu.

"Neka Euleks uveri srpsku i albansku javnost da se zaista istražuju ubistva i nestanci srpskih novinara, neka nam saopšti ko i gde vodi te istrage, neka nam kažu da li su pokrenuti krivični ili pretkrivični postupci, da li je nekom ponuđen status zastićenog svedoka kako bi rekao sve što zna", rekla je predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović agenciji Beta.

Ona je kazala da je UNS još prošlog avgusta na sastanku sa francuskim generalom Ivom de Kermabonom dobio obećanje Euleksa da će intenzivirati potragu za ubicama novinara Aleksandra Simovića i fotoreportera Momira Stokuće.

Euleks je, dodala je ona, obećao i da će uciniti sve kako bi rasvetlio otmice Đure Slavuja i Ranka Perinića i nestanke Ljubomira Kneževića i Marjana Melonašija.

Sva šestorica radila su za srpske redakcije, a ubijena su ili nestala na Kosovu između 21. avgusta 1998. i 9. septembra 2000. godine.

Pogledajte još