Lista od 237 razloga za seks

Ljubav najčešće ustupa mesto požudi - kad se odlučujemo na seks dok, u isto vreme, nema mnogo razlike između polova kad je reč o razlozima za intimne odnose - zaključili su istraživači sa Univerziteta Teksas.

Nakon što su posle isrpljujućeg istraživanja sastavili listu od 237 najčešćih razloga zbog kojih se ljudi odlučuju na seks, istraživači su otkrili da mlade muškarce i žene uglavnom isti motivi navode na intimne odnose. Pritom su kao opšte mesto ustanovili da na seks više navodi telesna strast nego ljubav povezana sa srcem i emocijama.

Mladići i devojke između 16 i 25 godina, uzrast koji u SAD nazivaju i "koledž generacija", srednjoškolci i studentkinje i studenti sa nekoliko koledža i univerziteta u Teksasu, gotovo da se u potpunosti slažu kad je reč o 10 ključnih razloga za seks - privlačnost osobe suprotnog pola, želja da se doživi fizičko zadovoljstvo i "zato što se posle seksa osećaju izvanredno".

Ovi rezultati - prenosi američka agencija AP - objavljeni su u najnovijem izdanju časopisa Arhiv seksualnog ponašanja uz naglašen zaključak da su mladići i devojke od 25 "top razloga" za seks naveli 20 istih.

Iskazivanje ljubavi i pokazivanje nežnosti i osećanja bili su među 10 najvažnijih razloga za seks za oba pola.
Međutim, na iznenađenje istraživača, zanemarljiv broj ispitanika i ispitanica kao razlog za seks navelo je "zaljubljenost".

Naučnici sa Univerziteta Teksas sopstvenim sredstvima finansirali su petogodišnja istraživanja da bi ustanovili "šta se nalazi iza seksa" dok su se druigi bavili - "kako se seks ostvaruje".

"Istraživanja su pobila mnoge stereotipe o polovima, kao što je, na prtimer, uvreženo mišljenje da 'muškarci žele seks samo zbog fizičkog zadovoljstva dok mu se žene predaju iz čiste ljubavi'. Do takvih rezultata jednostavno nisam došla" - tvrdi doktor Sindi Meston, profesor kliničke psihologije na Univerzitetu Teksas, jedna od koautorki istraživanja.

"Prestanite da mislite da su muškarci s Marsa a žene s Venere jer što više istražujemo sve više nalazimo sličnosti pa i istovetnosti između polova kad je o seksu reč" - upozorio je doktor Irvin Goldštajn, direktor Odseka za seksualnu medicinu u Klinici Alvarado, u San Dijegu, u Kaliforniji.

Ovaj seksolog svetskog glasa nije učestvovao u istraživanju koje je predvodila profesorka Meston ali naglašava da su istraživanja u Teksasu izuzetno značajna jer pružaju nove dokaze da tvrdnje o nekim ogromnim razlikama u pristupu seksu između polova mogu postojati samo među osobama sa ozbiljnim seksualnim problemima.

Profesorka Meston i njen kolega Dejvid Buš najpre su anketirali 444 muškaraca i žena uzrasta između 17 i 52 godine da bi sročili listu od 237 najvažnijih razloga za seks. Oni su se kretali od ocene da je "seks zabavan i veseo", što se nalazi na četvrtom mestu na listi muškaraca ali tek na osmom mestu na listi žena, do "zato što sam nekome hteo/la da prenesem venerično bolest" - što se nalazi na poslednjem mestu "ženske liste" razloga za seks.

A kad su popunili tu dugačku listu, Meston i Buš su anketirali 1.549 studentkinja i studenata psihologije na različitim koledžima i univerzitetima da ocenama od 1 do 5 rangiraju svoja seksualna iskustva.

"Ne postoje velike razlike u iskustvima polova. Muškarci su skloniji oportunističkom pogledu na seks tako da, ako im se ukaže prilika, za razliku od žena - neće je propustiti.
Žene će, pokazala su istraživanja, imati seks čak i kad im nije do njega - da bi zadovoljile partnera" - ustanovila je profesorka Meston. 

To je, međutim situacija kad je o studentima reč, u uzrastu kad "hormoni jure na sve strane". Ona predviđa da bi dalja istraživanja pokazala velike razlike kad je reč o starijim osobama oba pola.

Ona, međutim, ističe da se svakodnevno pojavljuju novi razlozi koje muškarci i žene navode kao razloge za seks. "Bila sam uverena da smo sa 237 krupnih razloga za seks iscrpli listu ali se pokazuje da ljudskoj maštovitosti, kad je seks u pitanju, nema granica i mislimj da ćemo uskoro morati da proširimo listu" - zaključila je profesorka Meston.

FoNet Ekstra

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.