ISTRAŽIVANJE OTKRILO: Utiče li emotivna veza na poslovni napredak?

Napetost i stres, koji sa posla donosite kući itekako mogu uticati na kvalitet vašeg emotivnog života. Ali, mnoge žene i muškarci, ambiciozni i željni uspeha, neretko sebi postavljaju pitanje: Da li emotivna veza utiče na naš napredak u karijeri.

Jedno petogodišnje istraživanje, pronašlo je odgovor i na ovo pitanje. Ovo psihološko i sociološko istraživanje pokazalo je da odabir emotivnog partnera utiče na naše ophođenje prema poslu, kojim se bavimo. Naime, ako pored sebe imamo savesnog partnera, koji uredno obavlja svoj posao i pokazuje ambiciju da postane još uspešniji, mi ćemo biti motivisani njegovim ponašanjem i uložićemo maksimalne napore da svoj posao obavimo na najbolji mogući način. Isto istraživanje tvrdi, da ovakvi parovi imaju mnogo više prostora za napredak u karijeri, jer jedno drugom, konstantno pružaju podršku.

Tokom istraživanja, psiholozi su pratili poslovni napredak, više od 4500 bračnih parova. Uz poslovni napredak, psiholozi su obratili pažnju i na to kako parovi provode svoje slobodno vreme, dele kućne poslove i koliko su uopšte zadovoljni svojim brakom.

Rezultati su pokazali da su osobe, koje su pored sebe imale savesnog i organizovanog partnera, neuporedivo više napredovale, od osoba, koje su pored sebe imale poslovno nezainteresovanog partnera. Savesni partneri bili su sigurna luka i utočište svojim emotivnim partnerima, pa su brakovi ovih ispitanika bili srećniji od, manjeambicioznih i poslovno uspešnih parova.

Rezultati ovog istraživanja, podjednako su primenjeni na oba pola, pa nije bitno da li je žena ili muškarac, poslovno ambiciozniji, već je važno da uspešniji partner, na pravi način motiviše onog drugog.

Izvor: Lepota&Zdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još