NAJZAPOSLENIJI ORGAN: Obratite pažnju na namirnice koje čuvaju jetru i one koje je uništavaju

Jetra je jako važna zbog uloge koju obavlja i zato se treba tako i ophoditi prema njoj. U suprotnom može da vam stvori zdravstvene probleme. Poznato je da je jetra najzaposleniji organ u telu i da je za njen rad neophodna i adekvatna i pravilna ishrana.

Ako ne vodite računa o tome šta unosite u organizam, jetra je prva koja će da trpi, što može dovesti do zdravstvenih tegoba.

Brokoli

Konzumiranje povrća čuva jetru, a naročito se to odnosi na brokoli.

Neka istraživanja upućuju da štiti od nealkoholne masne bolesti jetre. Ako vam se ne jede sam brokoli, možete ga naseckati i pomešati sa iseckanim bademima ili suvim brusnicama. Ukusna je i popržena s belim lukom.

Ovsena kaša

Bogata je vlaknima, te je veoma korisna za normalno funkcioniranje.

Istraživanja su pokazala da pomaže kod mršavljenja a i gubitka sala, što štiti jetru od bolesti.

Zeleni čaj

Ovaj čaj je prepun katehina - vrste antioksidansa, a neke studije pokazuju da štiti od nekih vrsta raka, uključujući rak jetre.

U gotovim čajevima ili ledenom čaju nećete baš naći toliko katehina koliko ih ima u svežem i vrućem čaju.

Voda

Voda je najvažnija za zdravlje jetre. Ako žeđ gasite zaslađenim sokovima, pokušajte da se okrenete isključivo vodi.

Spanać

U zelenom lisnatom povrću nalazi se antioksidans-glutation, koji pomaže u održavanju ispravne funkcije jetre.

Spanać je jednostavan za pripremu, a možete ga koristiti i kao glavni sastojak večernje salate. Takođe, možete ga prepržiti sa maslinovim uljem i belim lukom, a zatim posuti parmezanom.

Bademi

Orašasti plodovi, a naročito bademi, bogati su vitaminom E, hranjivim materijama za koju neka istraživanja tvrde da štite od bolesti masne jetre.

Osim toga, bademi su dobri za srce, te slobodno zgrabite šaku badema, a možete ih dodati i u salatu, čime ćete joj dati hrskavi ukus.

Kafa

Dve do tri šoljice kafe dnevno, štite jetru od oštećenja koja uzrokuju preterani unos alkohola i nezdrava ishrana, pokazala su istraživanja.

Neke studije sugerišu i da kafa utiče na smanjenje rizika od raka jetre.

Šta treba da izbegavate?

Masna hrana

Pomfrit i pljeskavice nisu dobre za jetru. Ako preterujete sa konzumiranjem namirnica bogate mastima otežaćete rad svojoj jetri. To dovodi do razvijanja raznih upala, koje mogu da uzorkuju ožiljke na jetri koje su poznate kao ciroza.

Previše šećera

Previše slatkog može negativno da utiče na rad jetre tako što će stvoriti previše masnoće koja će završiti tamo gde verovatno ne biste želeli. Zato olakšajte sebi i slatke zalogaje jedite umereno i povremeno.

Preslana hrana

Telu je so preko potrebna, ali najčešće ne u onim količinama u kojima mu je dajemo. Istraživanja ukazuju na vezu ishrane bogate natrijumom i fibrozom, prve faze nastanka ožiljaka na jetri poznate kao ciroza.

Sebi ćete znatno pomoći atime što ćete izbegavati suhomesnate proizvode i masnu hranu. Dok sa druge strane, jedite više povrća.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.