Štajnmajer se privremeno povlači iz politike

BERLIN, 23. avgusta 2010. (Beta) - Šef nemačke socijaldemokratske opozicije u Bundestagu, Frank-Valter Štajnmajer saopštio je u ponedeljak da će se na nekoliko sedmica u potpunosti povući iz političkog života.

Štajnmajer koji je bio šef nemačke diplomatije od 2005. do 2009. i prošle godine socijaldemokratski kandidat za kancelara Nemačke, namerava da se već danas uputu na kliniku gde će dati svoj bubreg koji treba da bude presađen njegovoj teško oboleloj supruzi Elke Bidenbender.

Novinarima je još socijaldemokratski političar saopštio da su on i njegova supruga koja je sudija u Berlinu, pokušavali da nađu prikladne terapije i druga rešenja za bolest, ali da trenutno može da pomogne samo transplantacija, pri čemu bubreg želi da da on sam.

Privremeni odlazak bivšeg šefa diplomatije sa političke bine u Berlinu dolazi u trenutku nepovoljnim po SPD. U stranci se trenutno vodi ogorčena rasprava da li će socijaldemokrate i dalje podržavati odluku usvojenu još dok je ta stranka bila na vlasti, a prema kojoj će naredne generacije u penziju odlaziti sa 67, a ne sa 65 godina.

Pogledajte još