Rusija glavno izvozno tržište

„Simpo dekor” značajno je povećao izvoz u Rusiju. Do kraja godine mesečno će isporučivati ruskim kupcima 165 hiljada metara meblštofa – 65 odsto više od dosadašnjeg mesečnog plasmana.
Rusija je glavno izvozno tržište „Simpove” Štofare; s neznatnim izuzetkom, celokupnu spoljnotrgovinsku razmenu Fabrika ostvaruje s Rusijom. Ove godine, zaključno s avgustom, „Simpo dekor” prodao je na ruskom tržištu 800 hiljada metara dekorativne tkanine. Takav tempo, ističu u Štofari, nametnuo je gotovo besprekornu organizaciju proizvodnje, bez ikakvog zastoja, pa je stoga nedavno obavljen i temeljit remont opreme. Angažovani su svi kapaciteti – dve trećine razboja trosmenski, a trećina i četvrosmenski. Imaju li se u vidu tako detaljne pripreme, sigurno je da će najveća fabrika dekorativne tkanine u Srbiji 2007. okončati izvozom od milion i po metara štofa i time ispuniti ambiciozan izvozni plan.

Štofara beleži zavidne rezultate i na domaćem tržištu gde takođe prodaja tradicionalno raste prema kraju godine. Za potrebe „Simpovih” fabrika nameštaja, ali i drugih naručilaca Fabrika mesečno izrađuje 100 hiljada metara meblštofa. Pri tom porudžbine iz samih „Simpovih” fabrika u ovoj godini znatno su uvećane. „Simpo dekor” računa sa ovogodišnjim plasmanom u zemlji od makar 1,2 milion metara tkanine.

„Simpo dekor”, inače, biće prva fabrika u domaćoj tekstilnoj industriji koja uvodi bar−kod tehnologiju. Direktor Štofare Blagoje Stevanović napominje da su im partneri iz Amerike još pre nekoliko godina tu tehnologiju, koja omogućuje elektronsko očitavanje podataka u manipulaciji robom, nametali kao uslov saradnje, međutim, sve doskora ona se nije primetnije primenjivala na tržištima na koja se uglavnom orijentisao Simpo dekor. Situacija se sad znatno promenila tako da kupci u svetu, pa i u Rusiji, ovu tehnologiju smatraju neophodnom. Njeno korišćenje ima višestruke prednosti za poslovanje – brzu i tačnu evidenciju pri izlazu robe iz proizvodnje u magacin i do krajnjeg kupca, uvek tačne podatke o lageru, vrlo pojednostavljen popis robe”, objašnjava Stevanović. To su bili i osnovni razlozi opredeljenja poznate „Simpove” Štofare za bar−kod tehnologiju kao savremen način rada. („Pregled“)

Pogledajte još