Gužva na štandu Rubina

Na 83. jesenjem međunarodnom zagrebačkom velesajmu, među izlagačima iz skoro 50 zemalja, nastupilo je i desetak preduzeća iz Srbije. Većina njih na sajmu nastupa preko Privredne komore Srbije (PKS), ali su neki u Zagreb došli samostalno.

Predstavnik PKS, Mladen Suđić, izjavio je da je Zagrebački velesajam jedna od najvećih privrednih manifestacija u regionu, a zbog blizine i jezika, prirodno je da izaziva veliko interesovanje privrednika u Srbiji. PKS, podsetio je on, nastupa na Velesajmu u Zagrebu sedam godina zaredom, a ovaj put sa najviše učesnika.
Predstavnike pirotskog „Tigra“ je od 11. septembra, kada je Velesajam počeo, posetilo desetak srodnih preduzeća, a među posetiocima je bilo i onih koji su izrazili nameru da zastupaju pirotskog proizvođača gume i gumarskih proizvoda u Hrvatskoj. „Tigar“ je u Zagrebu ponudio proizvode svoje fabrike automobilskih guma, koja je u vlasništvu francuskog giganta kompanije „Michelin“, ali i nove proizvode od reciklirane gume. Među njima su gumene podne ploče raznih dimenzija i boja, koje se mogu koristiti za domaćinstva, javne ustanove i industrijske pogone.

Neki od izloženih novih modela šporeta na čvrsto gorivo „Milana Blagojevića“ iz Smedereva su na sajmu već prodati, a uspostavljeni kontakti predstavnika ove fabrike pokazuju da će interesovanje za nove modele biti veliko. Među proizvođačima iz Srbije na Velesajmu izlaže i „Monus“, najveći domaći proizvođač cigareta, poznat po brendu „fast“. Najveća gužva je na štandu „Rubina“ iz Kruševca, čiji promoteri na licu mesta nude posetiocima degustaciju alkoholnih pića.

Pod okriljem Privredne komore Srbije, na Velesajmu u Zagrebu nastupa i Privredna komora Kosova, sa nekoliko preduzeća iz pokrajine, među kojima su „Vineks“, fabrika šrafova iz Vitine i prištinski „Energoinvest“. Ovogodišnji Velesajam je okupio 1.690 izlagača iz 49 zemalja. („Pregled“)

Pogledajte još