NESVAKIDAŠNJA ODLUKA: Na Univerzitetu u Kragujevcu moguće besplatno studiranje za trudnice i mlade mame

Jednoglasnom odlukom Senata Univerziteta u Kragujevcu podržana je inicijativa Sandre Miljaković, studenta prorektora, za ukidanje troškova studiranja i smanjenja obaveza studentkinjama koje su u drugom stanju, kao i onima koje odgajaju decu do jedne godine starosti. Senat je jednoglasno odlučio da se inicijativa usvoji, ali nije moguće "nametnuti" takvu odluku fakultetima.

Na ideju za samu inicijativu u sličnom obliku došao je još 2014. godine tadašnji predsednik Studentskog parlamenta Nedeljko Mišić, izjavila je Sandra Miljaković.

- Smatram da je ovo mali ustupak kojim možemo pozitivno uticati na povećanje nataliteta barem na lokalnom nivou. Nakon gostovanja ministarke bez portfelja Slavice Đukić Dejanović, koja je govorila o problemu odliva mozgova i niskom natalitetu, želela sam da se ta inicijativa ponovo pokrene - kaže Sandra Miljaković, koja je uputila dopis rektoru Univerziteta u Kragujevcu, profesoru dr Nenadu Filipoviću, a ubrzo nakon toga inicijativa je data na odlučivanje Senatu Univerziteta u Kragujevcu.

- Nakon odluke Senata upućena je preporuka svim fakultetima u sklopu Univerziteta u Kragujevcu, kojom se predlaže da se trudnim studentkinjama i onima sa decom do jedne godine starosti, daju sledeće olakšice: ukidanje troškova školarine i svih troškova studiranja koji su navedeni u cenovnicima usluga na fakultetima i mogućnost odsustva sa nastave, vežbi i predavanja, a uz to i obaveznog uslova za izlazak na ispit - naglasila je Sandra Miljaković, student prorektor Univerziteta u Kragujevcu.

Za sada nema informacija o tome koji je tačan broj takvih studentkinja na Univerzitetu u Kragujevcu. Univerzitet u Kragujevcu je jedini koji podržao inicijativu ovog tipa.

- Smatram da je podrška ovoj inicijativi znak da smo na dobrom putu kada je reč o poboljšanju statusa trudnih studentkinja i onih sa malom decom. Moj sledeći korak biće da, pre svega, prikupim podatke o tome koliko parova postoji na Univerzitetu u Kragujevcu koji koriste usluge studentskih domova, a koji će se uskoro ostvariti u ulozi roditelja. Ideja mi je da se takvim parovima omoguće posebne sobe u sklopu studentskih domova, u kojima će moći da žive zajedno, ali i da imaju sve neophodne uslove za adekvatan odgoj dece u istima - kaže Sandra.

Izvor: Blic
Foto: ILustracija/Pixabay.com

Pogledajte još