VREME JE ZA PREDAH: Prekovremeni i rad vikendom povezan sa rizikom od pojave depresije

Ako stalno radite do kasno, i ako vam je "prekovremeno" deo svakodnevice, neka ovo bude mali podsetnik koliko je važno da sebi date predaha. Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da žene koje rade prekovremeno imaju viši rizik od depresivnih epizoda, viši čak nego muškarci koji rade isti broj sati tokom nedelje.

Rad vikendom dodatno ugrožava mentalno zdravlje zaposlenih, prenosi britanski "Metro". Analiza podataka o opštem zdravstvenom stanju 20.000 zaposlenih osoba pokazala je da žene koje rade prekovremeno (više od 55 sati nedeljno, umesto uobičajenih 40), imaju za 7,3 odsto viši rizik od depresije nego one koje rade između 35 i 40 sati tokom nedelje.

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Londonu pokazalo je i da je rad vikendom povezan sa povišenim rizikom od pojave depresivnih epizoda i kod žena i kod muškaraca.

Žene čiji posao podrazumeva redovan rad vikendom imaju za 4,6 odsto viši rizik od depresije od onih čije je radno vreme od ponedeljka do petka, dok je kod muškaraca taj rizik viši za 3,4 odsto.

Simptomi koje su navodili ispitanici uključivali su osećaj niže vrednosti i opšti utisak nesposobnosti.

Psiholozi smatraju da takvoj statistici možda doprinosi i činjenica da se rad vikendom obično podrazumeva u niže plaćenim uslužnim delatnostima.

Lošem raspoloženju i depresivnim epizodama doprinosti i nezadovoljstvo poslom koji se obavlja.

Razliku u riziku od depresije kod muškaraca i žena naučnici povezuju sa činjenicom da žene obično obavljaju veći deo kućnih poslova, nakon što završe "redovan" posao u firmi u kojoj rade.

Izvor: Mondo.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još