fbpx

UMESTO SLATKIŠA: Pet odličnih razloga da redovno jedete urme

Iako i nisu baš toliko popularne, urme spadaju u veoma važnu hranu za zdravlje našeg organizma. Urme mogu biti idealna zamena za dosta nezdravih deserata, a istovremeno nude dosta korisnih prednosti.

Urme su bogate nutrijentima, kao što su: vlakna, minerali, vitamini i enzimi.

Tri urme dnevno prave razliku i to na sledeći način:

1. Poboljšavaju varenje

Prepune su rastvorljivih vlakana i odlično utiču na dobro stanje digestivnog trakta. Stimulišu creva da bolje rade, a takođe i predstavljaju deluju preventivno protiv dijareje i zatvora.

2. Protiv anemije

Anemija i nivo gvožda u organizmu su usko povezani. Anemija je ozbiljno stanje koje izaziva iscrpljenost i umor kod ljudi koji boluju od toga. Srećom, urme su prepune gvožđa, što pomaže krvi da slobodno i jako cirkuliše bez ikakvih prepreka!

3. Jačaju kosti i imunitet

Bogate su magnezijumom, selenom i manganom, pročišćavaju krv, jačaju kosti i imuni sistem. One će takođe obezbediti dovoljno energije da izdržite i najnaporniji dan!

4. Obezbeđuju energiju za ceo dan

Zahvaljujući prirodnim šećerima koji se nalaze u urmama, kao što su: glukoza, saharoza i fruktoza, urme daju energiju vašem telu tokom celog dana. Takođe, vlakna koja se nalaze u urmama su važna zbog toga što pružaju osećaj sitosti, a i dalje vam daju potrebnu energiju da budete aktivni.

5. Održavaju srce zdravim

S obzirom na to da imaju visok nivo kalcijuma, urme uspešno održavaju dobru i zdravu srčanu funkciju. One pritom i smanjuju loš (LDL) holesterol i to održava srce jakim i funkcionalnim.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.