Janković najavio postupak protiv Čiplićevog ministarstva

BEOGRAD, 24. avgusta 2010. (Beta) - Zaštitnik građana Saša Janković najavio je u utorak da će pokrenuti postupak protiv Ministarstva za ljudska i manjinska prava radi utvrđivanja eventualnih propusta u izboru i konstitisanja nacionalnih saveta nacionalnih manjina kojima su njihova prava mogla biti ugoržena.

"Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i poverenica za zaštitu ravnopravnosti obavestili su me o propustima koji su uočili i preduzetim koracima. Razgovarao sam i sa ministrom za ljudska i manjinska prava Svetozarem Čiplićem i najavio mu da ću pokrenuti postupak", kazao je Janković agenciji Beta.

Posle više upozorenja da može biti zlupotreba podataka o ličnosti pri upisu u poseban birački spisak i kontrole poverenik Rodoljub Šabić podneo je 12 krivičnih prijava protiv N.N. lica zbog neovlašćenog prikupljanja, korišćenja i faslifikovanja podataka.

"Postupajujći po prijavi grđanina A. H. koji je upisan u poseban birački spisak iako to nikada nije tražio, utvrdio sam da je samo u taj spisak upisano još 37 ljudi koji to nisu tražili. Posle provere u nekoliko najvećih gradova podneo sam 12 krivičnih prijava", kazao je Šabić agenciji Beta.

Pogledajte još