Herceg Novi proslavlja 50 godina čuvenog praznika mimoze

Jedan od najstarijih i najpopularnijih festivala na ovim prostorima, Praznik mimoze u Herceg Novom, ove godine proslavlja 50 godina postojanja. U tu čast događaj će ove godine trajati 50 dana i biće obeležen nizom manifestacija. Započet je velikom karnevalskom povorkom 1. februara, a maskenbal, Riblje večeri, defile uličnih performera, izložbe cveća, Likovni salon samo su neke od brojnih kulturno-umetničkih i gastro sadržaja. Veliki broj regionalnih zvezda ove godine upotpuniće svečanu proslavu nastupom pod otvorenim nebom.

Ovaj mirisni žuti cvet potiče iz Australije, a u Herceg Novi su ga doneli čuveni bokeljski pomorci sa svojih dalekih putovanja. Zbog pogodne klime, mediteranskog vazduha i oko 200 sunčanih dana godišnje, ovaj cvet je ubrzo postao široko rasprostranjen i trajno nastanjen u Herceg Novom. Novljani su uz pomoć tadašnjeg Turističkog saveza Boke još daleke 1969. godine osnovali Praznik mimoze koji je ubrzo postao jedna od najposećenijih manifestacija bivše države. Godine 1975. ovaj festival je svečano je otvorio Josip Broz Tito, a prva dama tadašnje SFRJ, Jovanka Broz, samo dve godine kasnije. Čuvene mažoretke učestvovale su u otvaranju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu. Karneval mažoretki sa trombonjerima i duvačkim instrumentima i danas je popularan, obišli su preko 50 gradova širom Evrope.

Mimoza je značajan simbol kod mnogih naroda. On je simbol žene, emancipacije, slobode i osećajnosti. Simbolizuje vaskrsenje i besmrtnost. Označava poštovanje, ljubaznost i nosi poruku verne ljubavi.
Zatvaranje Praznika mimoze u Herceg Novom zakazano je za 23. mart uz veliki koncert, karnevalsku povorku i suđenje karnevalu kojim se, prema verovanju, teraju zle sile.

Izvor: Promo
Foto: Promo/TO Herceg Novi

Pogledajte još