DANAS JE SVETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA: U Srbiji svega 8.5% odraslog stanovništva ima sve zube

Koliko ste puta videli da neko krije osmeh zbog nesigurnosti u izgled svojih zuba? U vreme kada je oralna medicina napredovala, a kompanije različitih delatnosti svoje proizvode usklađuju sa brigom o zdravlju zuba, fizičku lepotu i šarm lakše je upotpuniti i savršeno blistavim osmehom.

Važnost razvoja dentalne medicine prepoznaju i razvijene zemlje sveta, u kojima se gotovo pet do 10 odsto zdravstvenih troškova izdvaja upravo za oralno zdravlje. Da je takav standard neophodan i u Srbiji pokazuju podaci da značajno veliki broj ljudi ima problema sa oralnom higijenom, a da tek manje od polovine stanovništva (45,6%) procenjuje stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro. Srbija na listi 34 evropske zemlje zauzima poslednje mesto po kvalitetu oralne zdravstvene zaštite. Istovremeno, poslednja je i na listi izdvajanja za preventivnu negu zuba. Statistika takođe kaže da svega 8,5* odsto odraslog stanovništva ima sve zube, a 9,3 odsto nema nijedan zub. Kao glavni uzrok takvih rezultata izdvajaju se loše navike, a posebno nezdrava ishrana, konzumacija alkohola i duvana.

Pušenje i nikotinska zavisnost nalaze se na listi najvećih poroka 21. veka, a sa ovim problemom suočava se i veliki broj mladih ljudi, kojima postaje sve teže da "ostave cigarete". Međutim, kako se navike koje nisu dobre za zdravlje šire, tako se razvija i tehnologija, a broj istraživanja o rešenju nekih od problema savremenog doba raste. Naučnici koji su sproveli jedno od takvih istraživanja došli su i do konkretnih rešenja i to upravo u vezi sa uticajem duvana na zdravlje zuba.

Dobro je poznato da konzumiranje cigareta uzrokuje mrlje na zubima koje se ne mogu tek tako ukloniti redovnim pranjem zuba, pa ni odlaskom kod zubara i čestim izbeljivanjem. Istovremeno, vrlo malo se zna o sličnim učincima proizvoda duvanske industrije nove generacije. Istraživanje BAT-a, objavljeno u časopisu American Journal of Dentistry, pokazuje da proizvod za zagrevanje duvana glo stvara znatno manje mrlja na zubima u poređenju sa klasičnim cigaretama, koje uništavaju zubnu gleđ.

Povodom 20. marta kada se obeleževa Svetski dan oralnog zdravlja, stručnjaci podsećaju da bolja briga o zdravlju zuba ne podrazumeva samo lepši osmeh već i preventivu od mnogih bolesti. Najčešće je reč o kardiovaskularnim oboljenjima, dijabetesu, demenciji, upali pluća i slično.

*podatak iz istraživanja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"

Autor: Nadlanu.com
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još