Novac sa likom Dositeja Obradovića

NBS gradi savremenu instituciju centralne banke, koja će biti spremna za pridruživanje Srbije evropskoj porodici, sa osnovnim ciljem − postizanje i održavanje stabilnosti cena, vodeći profesionalno odgovornu, modernu i "prosvetiteljsku" monetarnu politiku, koja obezbeđuje nisku stopu inflacije i nezavisnost centralne banke, rekao je juče na promociji zlatnika i srebrnjaka sa likom Dositeja Obradovića.

On je naveo da nezavisnost centralne banke nikako ne znači da ona ne treba da koordinira sa Vladom, rekao je guverner. NBS se neće baviti direktno ni socijalnom, ni kvazi−razvojnom politikom. On je podsetio da je Dositej još pre dva veka želeo da približi Srbiju Evropi, za nas, to je obaveza prema prošlosti, ali još više prema budućnosti. Ta harmonizacija sa evropskim standardima ne sme da bude paravan za prilagođavanje unutrašnjim dnevno političkim potrebama, rekao je guverner. 

Veliki prosvetitelj Obradović napravio prve značajne korake u približavanju Srbije Evropi. Srbija jeste deo Evrope i sposobna je da prihvati i neguje evropske vrednosti. Veliki prosvetitelj, Dositej Obradović je radio na razvoju pismenosti i zalagao se za upotrebu jezika koji svi razumeju, ali i za izgradnju novih modernih institucija. On je u Srbiju doneo duh prosvećenosti Evrope osamnaestog veka. U tom smislu njegove poruke su aktuelne i danas, Srbija jeste deo Evrope i sposobna je da prihvati i neguje evropske vrednosti rekao je guverner. Od juče je u prodaji 500 zlatnika u apoenima od 5.000 dinara i 1.000 komada srebrnjaka u apoenima od 1.000 dinara. I zlatnici i srebrnjaci imaju isto likovno rešenje. Na licu je prikazan Dositejev portret, uz poruku "Iduć uči u vekove gleda", a na naličju je grb Srbije. Zlatne kovanice su mase 3,455 grama i prečnika 20 milimetara, dok su srebrne teške 13 grama sa prečnikom 30 milimetara. Novac će se prodavati u sedištu NBS i filijalama, po ceni koju ta banka odredi.

Ova serija zlatnika i srebrnjaka izdata je povodom 200 godišnjice dolaska Dositeja Obradovića u Srbiju. Predstavljanju kovanica prisustvovao je i ministar prosvete Srbije Zoran Lončar i predsednik Skupštine Zadužbine Dositej Obradović, Miodrag Babić. („Pregled“)

Pogledajte još