POBEDITE NESANICU: Nekoliko saveta da lakše utonete u san

Ako izbacite kafu ne znači da ćete sprečiti i nesanicu. Isto tako i smanjenje vremena pred ekranom neće uticati na poboljšanje sna.

Osnivač Klinike za nesanicu Ketrin Pinkham je rekla da je od suštinskog značaja za one koji imaju problem sa nesanicom da shvate šta je uzrok.

Odricanje od kafe može da vam pogorša nesanicu, tvrdi ona i veruje da čak i smanjenje vremena na ekranu pre spavanja neće pomoći da bolje spavate.

Ona je istakla da je važno da svaka osoba sa poremećajem spavanja, shvati zašto ima loš san, umesto da se odriče stvari u kojima uživa.

Prema njenim rečima, "nešto izaziva epizodu nesanice", bilo da je u pitanju emocionalni stres ili bolest. Ali u pokušaju da spavaju više, ljudi će prestati da se druže, počinju da nose maske za oči ili prerano odlaze u krevet.

- Ovde stvarno počinje problem. Ne samo da smo počeli da povezujemo krevet sa budnošću, što je dovelo do daljeg lošeg sna, već smo odustali i od mnogih stvari u kojima uživamo - rekla je ona.

Saveti za bolji san:

- Ne provodite previše vremena u krevetu. Ustanite ranije ili kasnije idi u krevet.

- Postavite vreme za ustajanje i držite se toga. Rano ustajanje će ohrabriti vaše telo da poveže to vreme sa budnošću.

- Prestanite da gledate u sat.

- Prestanite da brinete. Spavanje nije jedina stvar koju možete učiniti da se bolje osećate.

- Pokušajte da ostavite lošu noć iza sebe, i usredsredite se na novi dan pred nama.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
2 komentara
  1. Boki says

    Pored svega gore navedenog, bitno je imati i udoban krevet i kvalietetan anatomski magnetni jastuk.Džabe sve ako se ujutru probudiš ko slomljen.

  2. drhealthy says

    Italijani su u jednom od istraživanja dokazali da gledanje televizora i kompjutera pre spavanja blokira lučenje melatonina koji je neophodan za zdrav i kvalitetan san kao i za održavanje ritma san-budnost. Zato je pre spavanja bolje pročitati knjigu nego gledati televiziju. Na san utiču i podzemne vode i Hartmanovi i Kerijevi čvorovi, jer ako se na takvom mestu nalazi krevet budite sigurni da ćete imati teškoća sa spavanjem ili ćete se buditi umorni i neispavani. Za one koji pate od nesanice a ovi uzroci su isključeni, spavanje na magnetnom jastuku može biti od koristi. Magneti stimulišu lučenje melatonina i hormona rasta u toku noći, umiruju nervni sistem zbog čega je san mnogo kvalitetniji.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.