Kalinić u Okružnom zatvoru do završetka istrage

BEOGRAD, 25. avgusta 2010. (Beta) - Pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić boraviće u Okružnom zatvoru u Beogradu do završetka istrage o ubistvima o kojima je govorio pred hrvatskim istražnim organima, izjavio je u sredu državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Homen je agenciji Beta rekao da je policija jutros oko 2.30 predala Kalinića u nadležnost Ministarstva pravde i da bi on posle završetka istrage o ubistvima o kojima je govorio pred nadležnim organima u Hrvatskoj, mogao biti upućen na izdržavanje kazne od 40 godina.

Kalinić je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistava, otmica i iznuda koje je počinio zemunski kriminalni klan i na 30 godina zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića.

Homen je rekao da Kalinić može da traži ponavljanje tih postupaka, pošto mu je suđeno u odsustvu, ali je izrazio sumnju da bi mogao dobiti status svedoka saradnika u slučaju podizanja novih optužnica za krivična dela za koja do sada nije odgovarao.

U skladu sa novinama u Zakonu o krivičnom postupku iz 2009. godine, Kalinić bi mogao da dobije status svedoka saradnika ukoliko bi u ponovljenim postupcima bio osuđen na manju kaznu od 40 godina zatvora.

Pogledajte još