Kako da zaustavite misli koje vas muče

„Naš život je proizvod naše mašte“, rekao je rimski car i filozof, Marko Aurelije. Kako da zaustavite misli koje vas muče savetuje bečki psiholog Julija Umek.

Metod zaustavljanja misli - Svima nam je poznat osećaj kada ne želimo da mislimo o nečemu, ali u tome ne uspevamo. Misli koje nas muče, nepoželjno mozganje, negativno predviđanje kruže nezadrživo oko nas a spasa niotkud. U takvom slučaju postoji jedna veoma jednostavna i delotvorna metoda iz oblasti psihologije – zaustavljanje misli. Ona pomaže da se ne padne u još potištenije raspoloženje ili strah, već da se traži rešenje. Uspeh metode ogleda se u trenutku kada se „probudite“ i zaustavite misli koje se vrte u krug.

Prvi korak: naglas recite „stop“  - Sednite uspravno na jedno mirno mesto (glavu gore) i mislite na ono šta vas muči. Potom uzmite neki predmet (čekić ili slično) može i pesnica i udarite snažno o sto (što jače, to bolje) i kažite sebi glasno „stop“. Bićete iznenađeni kako ćete se razbuditi a misli koje vas muče će nestati.

Drugi korak: dajte sebi uputstvo  - Dajte sebi uputstvo šta je sledeće što treba da uradite da biste rešili problem. Na primer: sutra idem kod drugarice, šta treba da ponesem, ili sutra treba da pozovem šefa, kakve činjenice treba da izložim da budem shvaćen/a. Upravo ovim mislima zamenićete one koje vas muče.

Treći korak: dobro ubeđivanje  - Počnite drugačije da razmišljate. Pronađite pesmu koju posebno volite i izmislite novi tekst na istu melodiju. Neka tekst bude podsticajan, na primer „uspeću, ja sam hrabar, ja počinjem iz početka, svet pripada meni“. Veoma je važno svaki put kada navru „misli-mučiteljke“ zaustaviti ih i odmah početi sa glasnim pevanjem promenjene pesme.

Četvrti korak: mislite pozitivno  - Obratite pažnju na svoje unutrašnje dijaloge i osmislite ih tako da sebi predviđate dobro. Recite sebi umesto: „Nigde neću naći parking“, „Negde ću već smestiti auto“. Ubedite se da ćete imati dobru budućnost – naša očekivanja vode naša opažanja. 

Compress

Pogledajte još