LAGUNA PREDSTAVLJA: "Persson" - Nikola Lekić

Foto: Laguna/Promo

Priča o samoći, unutrašnjim lomovima i ljubavi u romanu „Persson“ Nikole Lekića.

Roman „Persson“ mladog i talentovanog autora Nikole Lekića vodi nas u skriven svet iza vrata i zidova jednog neobičnog salonskog stana i snolike dane koje u njemu proživljava njegov tajni stanar. To je savremena priča o borbi za fizičku slobodu i slobodu duha, samoći, unutrašnjim lomovima i ljubavi.

Mladi samozvani pesnik Nikola Nikolajević bez prihoda je i bez krova nad glavom. Njegova sestra mu pronalazi stan u drugom gradu i ubrzo posle preseljenja nestaje bez traga. Samome u ogromnom stanu koji kao da je zaboravljen od sveta, prelivajući se kroz njegove prostore, u Nikolajeviću se bude strahovi koje uzavrela mašta samo uvećava. Da stvar bude gora, čudna porodica kojoj stan pripada stanuje na istom spratu. Nikolajević se trudi da ostane neprimećen, provodi dane u preispitivanju i snolikim predstavama, razgovarajući sa sobom i zamišljenim prijateljem. Sluteći da prezime vlasnika na pločici ulaznih vrata predstavlja upozorenje, ispunjen strepnjom da sam stan povlači konce njegove sudbine, neočekivano dobija priliku da otkrije izlaz iz sveta u kojem lebdi između sna i stvarnosti.

Suptilno pripovedajući o borbi za fizičku slobodu i slobodu duha, stvarajući filmsku atmosferu Polanskog i Hičkoka, „Persson“ izrasta u uzbudljivu savremenu priču o samoći, unutrašnjim lomovima i ljubavi.

Nikola Lekić, rođen 1989. u Beogradu, detinjstvo i prvu mladost proveo u Kruševcu i Somboru. Studirao je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Trenutno živi i radi na relaciji Novi Sad – Beograd. Piše kratke, srednje i duge forme, sa rimom i bez rime. Objavljivan je u književnim časopisima i nekoliko zbornika kratkih priča. Godine 2014. fotokopir mašinom štampao je svoj prvi roman „Žbun“ u pedeset primeraka, a dve godine kasnije, kao samizdat, objavio je roman u pričama „Trafika“, u tiražu od 500 primeraka, sa kojim je uspeo da dopre i do nešto šire čitalačke publike. Godine 2018. fotokopir mašinom štampao je roman „Persson“ u pedeset primeraka, rasprodatih u nekoliko dana nakon prvog predstavljanja knjige.

Roman „Persson“ možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još