fbpx

Novogradnja postala prvi izbor - svaki kvadrat koji se izgradi odmah se i proda

Ukoliko ste od onih koji ove godine traže krov nad glavom, verovatno ste i načuli isti savet koji ekonomisti i bankari već duže vreme dele - kupite stan i to što pre.

Nekoliko je razloga za to, kamate koje su trenutno povoljne, banke koje se otimaju o klijente, dobra ponuda na dobrim lokacijama, posebno kada je reč o novogradnji.

Menja se i samo tržište nekretnina, kao i načini prodaje ali i oglašavanja. Na sajtu 4zida.rs može se pronaći objedinjena ponuda upravo kada je reč o novim stanovima, ali i onima koji su u izgradnji.

Prema tumačenju javno dostupnih podataka Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), izgleda da se sve što se se izgradi u Beogradu, to se odmah i proda. Zato, požurite. Kupci daju prednost novim stanovima i zbog poreskih olakšica i zbog činjenice da ti stanovi ne traže dodatnu adaptaciju. Stanovi u staroj gradnji su nešto povoljniji, ali najčešće traže dodatna ulaganja, tako da je negde tas vage na strani novogradnje. Ili što bismo često rekli - nov stan je ipak nov stan.

Na vama je onaj slatki deo posla, da unesete lične stvari, nameštaj, kuhinjske delove, posuđe, složite ormare, odaberete enterijer, "mučite" se oko boja zavese...

Stanovi u novogradnji imaju plus i kada kada se postavi pitanje higijene ne samo stana, nego zgrade i okoline. Uglavnom su novoizgrađeni stambeni objekti okruženi novim čistim i uređenim dvorištem, veći blokovi imaju igralište za decu, parking prostor ili garažno mesto. Nove zgrade su zidane po najnovijim svetskim standardima, imaju kvalitetnu hidro, termo i zvučnu izolaciju, energetski pasoš. To podrazumeva i da se koriste nove tehnologije i kvalitetniji materijali nego oni pre dvadeset godina, a pravilo je da plan prilagođen potrebama savremenog života. Važno je da takvi stanovi obično imaju i sve uredne papire.

Prema istim podacima RGZ, prošle godine u Srbiji prodato je 37.500 stanova i još 12.000 garaža, poslovnih i industrijskih prostora. Najskuplje nekretnine dostigle su milionske iznose, a bile su u nekoj od beogradskih opština

Lokacija diktira cenu

Prošla godina, ukazuju, pokazala je da lokacija igra veliku ulogu u visini cene nepokretnosti, a naročito kada se radi o onim najskupljim. I tu prednjači novogradnja. Tako, prosečna cena stanova po kvadratnom metru u prestonici iznosila je 2.050 evra.

Najskuplji stan kupljen je u Beogradu na vodi za nešto više od 1,1 milion evra, a on ta ekskluzivna lokacija može da se pohvali i najskupljim metrom prodatog stambenog prostora koji je plaćen 7.866 evra.

Nekretinari nam kažu da se najveći broj stanova pazari se na Novom Beogradu, Voždovcu, Vračaru i Čukarici. Najskuplji kvadrati su pak na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu. Inače, tokom prvih deset meseci 2018. u Beogradu su izdate građevinske dozvole za više od 700.000 metara kvadratnog prostora različitnih kategorija.

Najskuplji kvadrat u Vojvodini je u Novom Sadu, tako je u tom gradu, u novogradnji kvadrat stana u proseku 1.108 evra. Za kvadrat novog stana u Pančevu prosečno se prošle godine plaćalo 827 evra. U Vršcu je lane prosečna cena kvadrata u novogradnji 764 evra.

Foto: pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.