Veselin Vlahović u pritvoru u Sarajevu

SARAJEVO, 27. avgusta 2010. (Beta) - Tužilaštvo BiH je saopštilo da je Veselin Vlahović - Batko u četvrtak uveče priveden u pritvorske prostorije Kompleksa pravosudnih institucija BiH u Sarajevu.

U četvrtak oko 20 sati, avionom koji je stigao iz Madrida pravosuđu BiH iz Španije izručen je Vlahović, koji je osumnjičen za krivična dela ratnog zločina protiv civila.

Vlahović je, u pratnji policijskih službenika Granične policije BiH, izručen pravosuđu BiH i predat policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te pripadnicima Sudske policije.

Osumnjičenom za ratne zločine u BiH Vlahoviću je prilikom izdavanja međunarodne poternice koja je raspisana na zahtev Tužilaštva BiH, određena mera pritvora. Veselin Vlahović je osumnjičen da je počinio krivično delo ratnog zločina protiv civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, na području sarajevskih naselja Grbavica i Vraca.

"On je, između ostalog, osumnjičen je da je lično činio ubistva hladnim i vatrenim oružjem, zlostavljanje, pljačkanje, nanošenje teških telesnih i duševnih povreda, silovanje, kao i prisilno odvođenje mnogih civila iz njihovih stanova u naseljima Grbavica i Vraca, kojima se od tada gubi svaki trag", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Pogledajte još