Poreznici otkrili 106 fantomskih firmi

Od januara do avgusta, prema rečima Dejana Stojanovića, novoimenovag direktora Poreske uprave, ova uprava naplatila je 423,9 milijarde dinara javnih prihoda, što je 16,4 odsto više nego u isto vreme prošle godine.

Najbrže je rasla naplata PDV−a po osnovu kojeg je ubrano oko 55 milijardi dinara, što je povećanje od 30 odsto, a potom i po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje − 196,7 milijardi dinara, što je povećanje od 20,5 odsto. Mada je od jula smanjena akciza na kafu sa 40 na 30 odsto, a ukinuta za sokove iz uvoza, porasla je i njihova naplata sa lanjskih 54,5 na ovogodišnjih 63,9 milijarde dinara, odnosno za 17,2 odsto.

Osvrćući se na efekte rada poreske policije na terenu, Stojanović je istakao da je Poreska uprava ostvarila ukupne efekte od oko 17 milijardi dinara, što je za oko 65 miliona dinara više u odnosu na prošlu godinu. Po njegovim rečima budžet Srbije nije pretrpeo gubitke i pored smanjenja poreza na zarade sa 14 na 12 odsto. Uz podsećanje da je otkriveno 106 takozvanih fantom preduzeća, zbog čega je protiv 306 pojedinaca podneto 175 krivičnih prijava za koje je utvrđeno da su utajili oko pet milijardi dinara, Dejan Stojanović je rekao i da je ukupno podneto preko hiljadu krivičnih prijava zbog utaje oko 11,5 milijardi dinara, a od te sume najviše se odnosi na utaju poreza po odbitku − bezmalo 4,8 milijarde, potom na PDV − oko 3,8, akcize − oko dve milijarde, porez na promet oko 532 miliona i ostalih poreskih oblika − 156 miliona dinara. Stojanović je najavio da će od marta naredne godine svi veliki poreski obveznici biti obavezni da svoje poreske prijave podnose elektronskim putem. („Pregled“)

Pogledajte još