POSLE SEDAM GODINA: Vatikan ostao bez jedinog ženskog časopisa

Osnivač i ženski urednički kolegijum redakcije vatikanskog časopisa za žene podneli su ostavku posle, kako su naveli, vatikanske kampanje da ih diskredituje i stavi pod "direktnu kontrolu muškaraca", koja se povećala pošto su osudili seksualno zlostavljanje časnih sestara od strane sveštenika.

Redakcijski odbor mesečnika "Ženski crkveni svet", koji se objavljuje zajedno sa Loservatore Romano, objavio je odluku o prestanku rada, u uvodniku izdanja, koje je planirano za prvi april, kao i u otvorenom pismu papi Franji, koje je danas dostavljeno AP-u.

- Okruženi smo klimom nepoverenja i progresivne delegitimizacije. Verujemo da više nema uslova za nastavak saradnje sa Loservatore Romano - navela je u uvodniku osnivač časopisa Lučeta Skarafia.

Ova odluka je udarac naporima pape Franje da se ženama u Vatikanu daju veće uloge u odlučivanju, navela je agencija.

Skarafia je postala možda najistaknutija žena u Vatikanu, iako nikada nije dobijala platu za svoje sedmogodišnje vođstvo časopisa "Ženski crkveni svet" koji je osnovala.

Ona je rekla za AP da je odluka o odlasku doneta pošto je novi urednik Loservatorea, Andrea Monda, planirao da preuzme ulogu urednika časopisa.

Skarafia je navela da se on povukao nakon što je redakcija zapretila da će podneti ostavku, a katolički magazini koji distribuiraju prevode "Ženskog crkvenog sveta" u Francuskoj, Španiji i Latinskoj Americi, naveli su da će prestati sa distribucijom ako ona ne bude odgovorna za časopis.

Izvor: RTS/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.