UZROK MNOGIH TEGOBA: Nedostatak gvožđa dovodi do anemije

Gvožđe je od ključnog značaja za proizvodnju hemoglobina, koji pomaže crvenim krvnim zrncima da snabdevaju telo kiseonikom. Nedostatak gvožđa dovodi do anemije, od koje najčešće pate žene.

Ovaj problem može da se prepozna po različitim tegobama, kao što su umor, bledilo, ali i mnoge druge...

Kondicija

Ako se brzo zadišete i nekada naprasno ostanete bez vazduha, čak i ako mirujete, to je znak da nemate dovoljno gvožđa u organizmu.

Iscrpljenost

Ako ste stalno umorni i osećate da nemate dovoljno snage da bilo koji posao obavite do kraja, obavezno proverite krvnu sliku, jer možda patite od nedostatka gvožđa.

Krvarenje

Ukoliko žena ima obilnu menstruaciju, to je jedan od znakova da pati od anemije. To je onda "začaran krug", pošto krvarite obilno jer ste anemični, dok istovremeno ostajete anemični jer gubite mnogo krvi.

Ako ste vegeterijanac

Ukoliko ste se odlučili za to da budete vegeterijanac, u svoju ishranu morate na neki način da unesete i gvožđe. Uzmite dodatne vitamine koji mogu da zamene meso ili mlečne proizvode.

Opadanje kose

Ako vam kosa opada više nego što ste navikli i to ne prestaje već izvesno vreme, obavezno proverite krvnu sliku.

Glavobolje

Ukoliko imate česte glavobolje, one mogu biti posledica nedostatka kiseonika, uslovljenog manjkom gvožđa.

Tahikardija

Kada ostanete bez vazduha, dešava se da vam srce zalupa tako glasno da imate utisak da ga svi čuju. Ovo je znak da verovatno već duže vreme patite od anemije i srce se muči pokušavajući da pumpa krv, koje nema dovoljno.

Bled jezik

Ukoliko vam je jezik bolan, bled i gladak, moguće je da imate problem sa nedostatkom gvožđa. Posavetujte se sa lekarom.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još