Vize za biznis na tri godine

Od kada sam došao u Beograd, ambasada Francuske već primenjuje neke od mera sadržanih u ugovoru o viznim olakšicama koji je upravo parafiran u Briselu, izjavio je za "Privredni pregled" ambasador Francuske u Srbiji Žan-Fransoa Teral. 

Počeli smo, u okviru Šengenskog sporazuma, da dajemo vize na tri godine s više ulazaka poslovnim ljudima u Srbiji, bio je odgovor ambasadora Terala na naše pitanje o tome da li će francuska ambasada početi da primenjuje olakšice iz sporazuma EU sa Srbijom od Nove godine, kao i sve druge zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma. 

- U primeni Šengenskog sporazuma mi već imamo izvesnu slobodu u manevrisanju i ja sam se dosta angažovao, odmah po dolasku u Srbiju, da ovu mogućnost iskoristim na najbolji mogući način - istakao je Teral i dodao da se založio da se ova mogućnost iskoristi za čitav niz grupa ljudi i profesija, za koje je veoma važno da im se olakša ulazak u Francusku. To je naročito slučaj s poslovnim ljudima i onima koji sarađuju s francuskim partnerima.

Prema poslednjim statističkim podacima koju vodi francuska ambasada u Beogradu, čak 18 odsto svih izdatih francuskih odnosno šengenskih viza su upravo multiple dugoročne vize, istakao je Teral. Najveći problem prilikom izdavanja viza su rokovi, kategoričan je ambasador. I objašnjava da je reč o problemu koji se svodi na to da francuska ambasada u Beogradu nema dovoljno zaposlenih da obrade sve zahteve koji se podnose. Čim osoba koja bi trebalo da putuje u Francusku sazna datum putovanja, trebalo bi odmah da reaguje i zakaže sastanak na odeljenju za vize francuske ambasade. Kada bi svi tako radili, problema ne bi bilo, smatra Teral. 

("Pregled“)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.