Vize za biznis na tri godine

Od kada sam došao u Beograd, ambasada Francuske već primenjuje neke od mera sadržanih u ugovoru o viznim olakšicama koji je upravo parafiran u Briselu, izjavio je za "Privredni pregled" ambasador Francuske u Srbiji Žan-Fransoa Teral. 

Počeli smo, u okviru Šengenskog sporazuma, da dajemo vize na tri godine s više ulazaka poslovnim ljudima u Srbiji, bio je odgovor ambasadora Terala na naše pitanje o tome da li će francuska ambasada početi da primenjuje olakšice iz sporazuma EU sa Srbijom od Nove godine, kao i sve druge zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma. 

- U primeni Šengenskog sporazuma mi već imamo izvesnu slobodu u manevrisanju i ja sam se dosta angažovao, odmah po dolasku u Srbiju, da ovu mogućnost iskoristim na najbolji mogući način - istakao je Teral i dodao da se založio da se ova mogućnost iskoristi za čitav niz grupa ljudi i profesija, za koje je veoma važno da im se olakša ulazak u Francusku. To je naročito slučaj s poslovnim ljudima i onima koji sarađuju s francuskim partnerima.

Prema poslednjim statističkim podacima koju vodi francuska ambasada u Beogradu, čak 18 odsto svih izdatih francuskih odnosno šengenskih viza su upravo multiple dugoročne vize, istakao je Teral. Najveći problem prilikom izdavanja viza su rokovi, kategoričan je ambasador. I objašnjava da je reč o problemu koji se svodi na to da francuska ambasada u Beogradu nema dovoljno zaposlenih da obrade sve zahteve koji se podnose. Čim osoba koja bi trebalo da putuje u Francusku sazna datum putovanja, trebalo bi odmah da reaguje i zakaže sastanak na odeljenju za vize francuske ambasade. Kada bi svi tako radili, problema ne bi bilo, smatra Teral. 

("Pregled“)

Pogledajte još