Predstavljanje festivala fotografije Imaginaria u Kulturnom centru Beograda

Saradnja Kulturnog centra Beograda i španskog festivala fotografije Imaginaria koji se održava svake godine u Kasteljonu nastavlja se i ove godine. Nakon uspešnog predstavljanja savremene, beogradske scene u Kasteljonu u aprilu 2018. godine, radovima Foto-kolektiva Kamerades i Vladimira Nikolića, gost Beograda biće umetnički direktor festivala Imaginaria, Danijel Belinćon koji će predstaviti festival u sredu, 3. aprila u Galeriji Artget sa početkom u 12.00 časova, kao i fotografkinja Olivija Husler iz Švajcarske.

Važnost ovog projekta je razvoj postojeće i inteziviranje međunarodne saradnje, kroz postavljenje pitanja sveprisutonosti fotografije i njene pozicije u savremenom svetu različitih medija, ali i poziv na zajedničko razmišljanje o mogućnostima i načinima njene prezentacije.

Program se organizuje u saradnji s Beogradskim mesecom fotografije 2019. godine i Ambasadom Švajcarske u Beogradu.

Program:

SREDA 3.4.2019.

12.00 Danijel Belinćon - Predstavljanje festivala fotografije Imaginaria

Razumevanje sveta kroz slike, afirmacija društvene potrebe za kreativnošću i odbrana kulture kroz fotografiju su obeležja festivala Imaginaria, koji od 2003. godine organizuje Univerzitet Žaume I u Kasteljonu. U dosadašnjih 15 izdanja organizovano je više od 400 izložbi autora nacionalnog i međunarodnog prestiža, a stotine umjetnika je podržano kroz kolektive i institucije koji kulturu smatraju pokretačem ličnog rasta. Na svom putu festival Imaginaria je postao referentni festival na nivou Valencijske regije i jedan od najdinamičnijih na španskoj teritoriji.

Danijel Belinćon (1970, Alcaraz, Albasete, Španija)

Diplomirao je sociologiju na Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED ) i studirao
političke nauke i audiovizuelnu komunikaciju.

Belinćon je kulturni menadžer i producent brojnih projekata, osnivač i direktor međunarodnog festivala fotografije Imaginaria u Kasteljonu dela Plana. Kao kustos i organizator realizovao je više od 500 izložbi u proteklih 15 godina.

13.00 Olivija Husler - Opus i način rada slobodnog fotografa

Olivija Husler (1957) je studirala fotografiju na Univerzitetu umetnosti u Cirihu kao stažistkinja, a neko vreme je živela kao stipendista u Parizu. Osamdesetih godina prošlog veka živela je i radila u Nikaragvi, fotografisala je u Čileu, Izraelu, Palestini, Turskoj, Istočnoj i zapadnoj Evropi, severnoj i istočnoj Africi i Pakistanu. U svojim fotografskim esejima pokazuje "Mladi ustanak osamdesetih" (Cirih 1980); "Rat i mir u Nikaragvi"; (Cirih 2010); "San Solentiname" (Cirih 2009 i Managua 2010).

Njene fotografije nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama, ali i na međunarodnim izložbama. Olivia Heussler podučava fotografiju kao mentor, ali i kroz učešće na raznim forumima.

Ona će prikazati izbor fotografija u pdf formatu Omladinskog pokreta iz 1980. godine u Cirihu, a izložba će biti postavljena u rezidenciji švajcarskog ambasadora.

Razgovor moderiraju: Vesna Danilović i David Pujado

Prevod obezbeđen.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još