VAŽAN JE NAČIN PRIPREME: Nutricionisti preporučuju tri jaja nedeljno

Jaja zbog holesterola prati loša reputacija, ali nemački strčnjaci ističu da su zdravija nego što možete i da zamislite. Sadrže vitmain A i proteine, dobra su za imunitet, kožu i kosti i bogata su holesterolom.

- Dve trećine holesterola u krvotoku zapravo proizvodi sam organizam. Holesterol iz kokošjih jaja ima manju ulogu u metabolizmu nego što ljudi misle - kaže Berthold Koletzko, sa dečje univezitetske bolnice u Minhenu.

Nutricionisti ističu da je ključ zdravlja uravnotežena ishrana, a ne potpuno izbacivanje pojedinih namirnica s jelovnika.

- Naša topla preporuka je konzumiranje do tri jaja nedeljno - rekla je PR Nemačkog nutricionističkog društva (DGE) Antje Gahl i dodala:

- To uključuje i jaja u drugim namirnicama poput hleba, kolača, testenine ili majoneza.

- Svako s visokom nivoom holesterola ili s nekim drugim kardiovaskularnim poremećajem morao bi da se drži preporuke o maksimalno tri jaja nedeljno. Zdrave osobe mogu da ih jedu i više - kaže Koletzko i dodaje da ostala ishrana mora biti uravnotežena.

Sadrže i lecitin, "hranu za mozak", odnosno za živčani sistem, te su odlična za stariju populaciju, kaže Koletzko.

Da li su jaja zdrava ili ne, zavisi od načina na koji ćete ih pripremiti. Jaje prženo u ulju i servirano sa slaninom nikoga neće učiniti zdravijim.

Savet:

Jaja treba dobro proKuhati ili ispržiti jer takav način pripreme ubija salmonelu.

Ako želite da ih jedete sirova, vodite računa da su sveža. Može isprobati tako što ih se stavi u čašu vode. Ostane li jaje na dnu, sveže je. Ako polako 'izlazi' prema površini, treba ga provuhati ili ispržiti. Ako "izroni" na površinu, najbolje je da ga bacite.

Izvor: Stil.kurir
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još