Manifestacija "Arapski dan u Srbiji" održan u Narodnoj biblioteci

Manifestacija "Arapski dan u Srbiji" održana je u Narodnoj biblioteci Srbije u organizaciji Arapskog kulturnog centra i Grupe arapskih ambasadora u Srbiji.

U okviru kulturno-umetničkog programa prikazani su kultura i tradicija 11 arapskih zemalja koje su organizatori manifestacije – Maroka, Alžira, Libije, Tunisa, Egipta, Iraka, Kuvajta, Katara, Palestine, Libana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan istakao je da odnosi Srbije i arapskih zemalja imaju dugu tradiciju koja datira još iz 13. veka kada je, kako je rekao, Sveti Sava boravio u Palestini.

Nabhan je naveo da je cilj manifestacije da se ukaže i na mogućnosti jačanja saradnje Srbije sa regionom koji se, kako je istakao, nalazi između tri kontinenta – Azije, Afrike i Evrope, u kojem je nastalo više civilizacija i religija.

Posle nastupa dečijeg hora Libijske arapske škole u Beogradu prikazan je film o zemljama organizatorima "Arapskog dana u Srbiji".

U muzičkom delu programa nastupili su pijanista Jusif Aša iz Palestine, a arapsku muziku na instrumentu sitar izveo je Nenad Vještica Khan.

Poeziju na arapskom recitovale su Taida Rastić i Helena Petrović.

Izvor: Tanjug/Politika
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još