Udeo spoljnog duga 78,1 odsto BDP-a

BEOGRAD, 31. avgusta 2010. (Beta) - Spoljni dug Srbije na kraju juna iznosio je 23,8 milijardi evra i njegovo učešće u bruto domaćem proizvodu (BDP) bilo je 78,1 odsto, što je blizu granice visoke zaduženosti od 80 odsto BDP-a, objavila je Narodna banka Srbije.

U drugom tromesečju 2010. godine spoljni dug je uvećan za 550 miliona evra, od čega je više od 450 miliona po osnovu kursnih razlika zbog slabljenja dinara u odnosu na druge valute zastupljene u strukturi zaduženja u inostranstvu.

Spoljni dug javnog sektora na kraju prvog polugodišta 2010. godine bio je 8,3 milijardi evra i veći je 10,1 odsto nego na kraju marta. Njegovo učešće u ukupnom spoljnom dugu je iznosilo 35 odsto i za 2,4 odsto procentna poena veće je nego na kraju prvog tromesečja, što je posledica kursnih razlika i povlačenja dela kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 237 miliona evra.

Spoljni dug države, uključujući dug NBS, iznosio je 7,7 milijardi evra, a državno garantovani spoljni dug 600 miliona evra.

Centralna banka je ukazala da brzina rasta javnog duga vodi sve bliže kritičnoj granici, zbog čega u narednom periodu država treba da bude oprezna pri odlučivanju o iznosu i svrsi novih zaduženja, kao i da preuzete obaveze redovno izmiruje.

Pogledajte još