Spiskovi želja ili realnost?

Izgradnja magistralnog gasovoda Beograd −Valjevo, regionalne deponije, završetak akumulacije “Stubo Rovni“, industrijske zone i biznis inkubatora u Valjevu, regulacija reka Jadra i Pecke, vodosnabdevanje Divčibara i mioničke opštine, kao i komunalno uređenje banje Vrujci su samo neki od projekata

U Valjevskom kraju se intenzivnio pripremaju projekti za konkurisanje za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana za narednu godinu. Ideja ima napretek, čak ih je na spisku potencijalnih progama, čak pedest. Naravno, pitanje je za koliko će se, u relativno kratkom roku, obezbediti sva neophodna dokumentacija. Čelnici valjevske Opštine, kako saznaje „Pregled“, najzainteresovaniji su da finansijsku pomoć države obezbede za izgradnju nove industrijske zone sa takozvanim „biznis−inkubator“ centrom.

Najinteresantnije je da je isti projekat podnet i prošle godine i da su sredstva iz Nacionalnog investicionog plana za realizaciju bila odobrena. Međutim, novac nije iskorišćen, jer Opština nije obezbedila odgovarajuću lokaciju za industrijsku zonu. Želja je bila da se zona i „biznis−inkubator“ centar izgrade u krugu najvećeg valjevskog preduzeća „Krušik“, ali se ispostavilo da bi popravka planirane hale, kao i izgradnja zaštitnog zida koštali 40 miliona, dok je iz NIP−a bilo odobreno 8,5 miliona dinara. Od te lokacije se sada odustalo, pa rukovodstvo Opštine, kako bi uobličilo predlog industrijske zone, o krugu i halama fabrike nameštaja i ambalaže „Stefil“ koja će po svemu sudeći morati u stečaj. Najveća opština Kolubarskog okruga želi da konkuriše i sa programom za rešenje vodosnabdevanja Divčibara koje, zbog zastarele mreže, godinama imaju problem i sa količinom, ali i kvalitetom pijaće vode. Tu je i projekat zatvorenog bazena u SRC Petnica koji bi za zagrevanje koristio postojeće termalne izvore. Na pare iz NIP−a računa se i za izgradnju tunela ispod gradskog naselja Brđani koji bi spojio početak magistralnog puta za Beograd sa putem Valjevo−Loznica.

Među projektima o kojima se razmišlja je i pretvaranje sadašnjeg sportskog aerodroma u Divcima u transportno−poslovni. Planira se i korišćenje bio gasa sa postojeće deponije u Valjevu... „Spisak želja“ ostalih opština Kolubarskog okruga za sada je kraći i skromniji. Lajkovčani bi da završe infrastrukturno opremanje industrijske zone, odnosno da izgrade dalekovod i trafo−stanicu. Opštini Osečina je neophodna pomoć za regulaciju vodotokova Jadra i Pecke, koje su samo u prošloj godini opustošile preko 40 hektara najplodnijih oranica i porušile pet mostova.
Ubljani su zaintersovani za magistralni gasovod i regionalnu deponiju na napuštenim ugljenokopima u Kaleniću, dok je Mionici najbitnije vodosnabdevanje varošice i sela, ali i komunalno uređenje Banje Vrujci. Sve opštine računaju i na pomoć za izgradnju lokalnih puteva u selima, ali i uređenje školskih zgrada.
Prilikom posete Valjevu ministar zadužen za sprovođenje NIP−a Dragan Đilas, međutim, jasno je objasnio da će prioritet za dobijanje državnih para imati projekti u koje je uključen veći broj opština. − Opšti prioriteti koji će biti finansirani su gradnja magistralnog gasovoda Beograd−Valjevo koji će pokriti ceo Kolubarski okrug, izgradnja regionalne deponije za deset opština ovog dela Srbije, te završetak brane i akumulacije Rovni kod Valjeva koja vodu treba da obezbedi za ceo okrug i nekoliko obodnih opština Beograda − obećao je Đilas. („Pregled“)

Pogledajte još