MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Bogdan Stevanović Blogdan - Fuerteventura

Bogdan Stevanović Blogdan je pisac, bloger i kolumnista. Autor je dveju knjiga "Obloge od mastila" i najnovije, nedavno objavljene knjige "Sa druge strane obloga" (Vulkan izdavaštvo). Tokom poslednje četiri godine živi i radi u Barseloni. Ukoliko ga ne poznajte kao pisca, verovatno ga znate kao momka koji je sa svojom prijateljicom išao peške 256 kilometara od Beograda do Niša u sklopu humanitarne akcije "Pruži korak", koju su osmislili kako bi prikupili novac za izgradnju dečijeg hematoonkološkog odeljenja klinike u Nišu koje je sagradio "NURDOR". Našim čitaocima preneo je svoje impresije o boravku na španskom ostrvu Fuerteventura koje pripada arhipelagu Kanarskih ostrva i na svega je 100 kilometra udaljeno od Afrike.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Jeftin i čist. Vrlo sam praktičan po tom pitanju. Ako mogu da izvoljevam, onda bi bilo lepo da dušek na kom spavam bude udoban, ali to je stvar koju obično saznam tek kad dođem u sobu. Volim smeštaje koji su blizu centra, jer nikad ne putujem u rizortove niti all-inclusive varijante, već volim sam da istražujem kako mesto gde sam odseo, tako i restorane, lokalne barove itd. A ipak kad se popije ili najede, bolje je da je krevet negde blizu.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Kada se otputuje na ostrvo, nezaobilazno je da se na meniju nađe riba. Mislim da je to uvek pun pogodak, jer retko gde umeju da vam spreme ribu toliko ukusno, i da riba bude sveža, kao što to može da bude na nekom ostrvu.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- Čak i kad promenim lokaciju i otputujem negde, odvažim se možda da probam neke nove napitke, ali tokom večere uvek ostajem veran suvom belom vinu, a u izlasku u provod to bude obično pivo, mada uz ostrvo uvek idu kokteli, tako da sam često naručivao i mohito.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- U šetnji i razgledanju ostrva, što peške, što kolima iz rent-a-cara. Na Kanarskim ostrvima sezona kupanja traje skoro cele godine, ali u periodu kada sam ja bio, krajem novembra, meni nije gorelo pod nogama da moram da se kupam u okeanu tokom novembra. Pošto je Fuerteventura ostrvo vulkanskog porekla jako je lep spoj crnih stena, belog peska i tirkizno plave vode. Pravo uživanje za sva čula.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Sledeće putovanje će biti u Rim. Iako sam pre 13 godina već bio tamo, vrlo se radujem ponovnom odlasku, jer sam siguran da se i grad promenio od tada, a i ja. Biće to novi randevu sa starom ljubavi – Rimom. Vrlo se radujem.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Spisak je poduži. Island, Novi Zeland, Sidnej, Rio. Iako sam u životu imao prilike da putujem, i dalje je lista željenih destinacija duža od one sa posećenim destinacijma.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još