NAUČNICI TVRDE: Pomeranje sata - šok za čitav organizam

Letnje računanje vremena počelo je u noći između subote i nedelje. Stručnjaci tvrde da pomeranje sata može biti pravi šok za čitav organizam.

- Prelaskom na letnje računanje vremena raste rizik od srčanog udara za 10 odsto, što je u suprotnosti sa oktobrom, kada se za isti procenat smanjuje - kaže profesor Martin Jang, specijalista za srčane bolesti Univerziteta u Alabami.

Studija sprovedena u Danskoj zabeležila je povećan broj dijagnostifikovanja depresije u mesecu kada se pomera sat (mart, oktobar). To se posebno odnosi na prelazak na zimsko računanje vremena kada nas ustajanje po mraku deprimira.

Anksiozni ljudi osećaju pogoršanje simptoma, loše raspoloženje, lošu koncentraciju, smanjenu želju za svakodnevnim aktivnostima, kao i za seksualnim životom.

Povećani rizik postoji i od moždanog udara, takođe. Prema jednom istraživanju u Finskoj, rizik od moždanog udara raste za osam procenata u dva dana nakon pomeranja sata. Pod posebnim rizikom su oni stariji od 65 godina i oboleli od raka.

Prema još jednoj studiji koju je objavio magazin "Forbs", nedostatak sna tokom prelaska na letnje računanje vremena i usklađivanje tela sa promenama utiču i na lošiju pažnju u saobraćaju, zbog čega dolazi do više saobraćajnih nezgoda, ali i povreda na poslu.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još